Bir dönem Osmanlı padişahlarının kaftanlarının dikildiği, bu yüzden 'Saray kumaşı' olarak da bilinen kutnu kumaşı, modacı Bora Aksu tarafından Londra Moda Haftası'nda modaseverlerin beğenisine sunulacak.
Kutnu kumaşının uluslararası boyut kazandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Londra moda haftasında Gaziantep rüzgarı estireceklerini söyledi. Gaziantep kültürünün evrensel bir boyuta ulaşacağını söyleyen Şahin, 'Bizim bir hedefimiz vardı, Yerelden evrensele, gelenekten geleceğe Gaziantep. Bu noktada, geleneksel ürünlerimizi bütün dünyaya tanıtmada çok önemli bir dönüm noktasındayız' dedi.

'Kutnu kumaşı yok olma tehlikesi yaşadı'
Kutnu kumaşının yok olma tehlikesi yaşadığını belirten Şahin, 'Biz geldiğimizde bu tarihi kültürel mirasın yok olma tehlikesine yüz tutuğunu gördük. Birkaç tane tezgah ve 1-2 usta dışında bu kumaşı üreten kalmamıştı. Bu kumaşı dokunamasak eğer yok olacağını gördük. 3.5 yıl önce arkadaşlarla bu işe başladık. Bu işin hem Pazar payı hem de üretimiyle ilgili çok önemli kararlar aldık. Bugün geldiğimiz noktada bize ait olan bir kumaşı yok olmakta olan bir kumaşı artık Londra'da uluslar arası bir boyutta bir defileye dönüştüğünü görmenin büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Eylül ayının ortasında Londra'da Gaziantep rüzgarı esecek. Şimdi Gaziantep'e gelme zamanı sloganımız bu vesileyle uluslar arası boyut kazanacak' şeklinde konuştu.

'Gaziantep bana büyük bir hazine sundu'
Moda tasarımcısı Bora Aksu ise 21 yıldan beri Londra'da olduğunu ve son 14 yıldır Londra Moda Haftası'nı takip eden tasarımcılar arasında olduğunu belirtti. İngiltere'den birçok ödül alan Aksu, hedefinin geleneklerini modernleştirmek olduğunu belirterek, Gaziantep'in kendisine büyük bir hazine sunduğunu ifade etti. Aksu bunları bir moda trendi yapmak istediğinin altını çizerek, 'Benim hedefim Türkiye'nin kendine has değerlerini bir şekilde modernleştirip, çağdaşlaştırarak moda platformunda seyircilere sunmaktır. Bu benim amacımdır. Her defilemde bunu canlandırmaya çalışıyorum. Gaziantep'te bu konuda bana inanılmaz bir hazine sundu. Kumaşlarla 15 Eylülde Londra Moda Haftası'nda yaz 2018 koleksiyonunu hazırlamayı düşünüyoruz. Bu benim için çok heyecanlı bir olaydır. Bu kadar el emeği göz nuru bir değerin kıyafetlerle canlanması ve bir moda trendi haline gelmesi benim için çok önemli bir şeydir' diye konuştu.
Toplantının sonunda Belediye Başkanı Şahin ile tasarımcı Bora Aksu Kutnu kumaşıyla poz verdi.

Kutnu kumaşı Londra yolcusu