TİKA'nın Afganistan'da sağlık sektörünün geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik çalışma ve faaliyetleri devam ediyor. TİKA tarafından Belh Vilayeti'ne bağlı Nehr-i Şahi ilçesi Şadiyan köyünde yapımı gerçekleştirilecek olan BHC Kliniği'nin temeli törenle atıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan temel atma töreninde konuşan Belh Vilayeti Sağlık Müdürü Mirveys Rabi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne, Türk halkına ve TİKA'ya en içten teşekkürlerini iletti. Rabi, Şadiyan köyünde coğrafi açıdan ulaşımın zor olduğunu, köy halkına sağlık hizmetinin kiralık bir evde sunulduğunu, standartlara uygun bir sağlık merkezinin bulunmadığını belirtti. Şadiyan ve çevre köy sakinlerinin sağlık ile ilgili sıkıntılarının giderilmesi konusunda TİKA'nın yardım elini uzattığını ifade eden Rabi, bu kliniğin yapımıyla yaklaşık 7 bin kişiye sağlık hizmeti sunulacağının altını çizdi.
Türkiye'nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren ise, Şadiyan halkına sağlık merkezinin hayırlı uğurlu olması ve kliniğe gelen hastaların şifa bulması dileğinde bulundu.
Belh Vilayeti İl Şura Başkanı Dr. Muhammed Efzal Hadid, Türkiye'nin Afganistan halkına her alanda destekte bulunduğunu ve BHC Kliniği'nin yapımı ile kardeşlik ve dostluk simgesi olarak iki ülkenin bayraklarının Şadiyan dağlarında dalgalanacağını ifade etti. Hadid, sağlık merkezinde tedavi gören hastaların hafızalarında Türkiye'nin yardımseverliği hakkında unutulmaz anılar kalacağını ve gelecek kuşaklara da bunun anlatılacağını söyledi. Hadid, Afganistan halkı adına Türk halkına ve TİKA'ye en içten şükranlarını sundu.
Mezar-ı Şerif TİKA Program Koordinatörü Zeki Bulduk ise, proje ile ilgili detaylı bilgi vererek, Şadiyan BHC Kliniği'nin bin 500 metrekare kullanım alanı olduğunu, jeneratör ve bekçi odasıyla birlikte 12 odadan oluştuğunu belirtti. Bulduk, ayrıca klinik binasının yapımının 5 ay içerisinde tamamlanıp tüm teçhizatı ile birlikte TİKA tarafından modern bir şekilde inşa edilip, su deposu ve çevre düzenlemesi ile birlikte hizmete açılacağını ifade etti. Bulduk, klinikte bir doktor, iki hemşire, bir ebe olmak üzere 4 sağlık personelinin hizmet vereceğini de kaydetti.
Nüfusu yaklaşık 4 bin kişiden oluşan köyde özellikle kadın sağlığı ve çocuk doğumu konularında büyük sıkıntılar yaşanıyor. BHC Kliniği ile tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve gelir düzeyi oldukça düşük olan köy halkının sağlık hizmetlerine erişiminin artmasına katkı sağlanacak. Ayrıca civar köyler de bu hizmetten yaralanacak.
TİKA tarafından köydeki çocuklara ve medrese talebelerine hediyeler dağıtılırken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve Türk milletine yapılan dualar ile tören sona erdi. Kliniğin temel atma törenine Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren, Mezar-ı Şerif TİKA Program Koordinatörü Zeki Bulduk, Belh Vilayeti Sağlık Müdürü Mirveys Rabi, İl Şura Başkanı Dr. Muhammed Efzal Hadid, TİKA Koordinatör Yardımcısı Kenan Yıldırım, Nehr-i Şahi Kaymakamlığı yetkilileri, Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, kliniğin doktor ve sağlık görevlileri, Şadiyan köyü halkı, çevre köy muhtarları katıldı.

TİKA’nın Afganistan’da sağlık sektörüne destekleri devam ediyor