İnternet üzerinden oynanan bir bilgisayar oyununun 2015 yılından bugüne kadar dünyada 130 gencin intiharına sebep olduğu iddia ediliyor. Türkiye'de de 2 gencin intihar ettiği ve bu vakalardan birinin de Samsun'da yaşandığı belirtiliyor.

DEĞERLİ OLMA İSTEĞİ

Konuyla ilgili konuşan Uzman Psikolog Funda Uzun, "Ergenlik dönemindeki birey, eğer herhangi bir gruba ait değilse ya da arkadaş ilişkisi kurmada sorun yaşıyorsa , yaşantısının bu bölümünde kendini en rahat ifade edebileceği, kimsenin onun gerçek kimliğini bilmediği bir sosyal paylaşım sitesinde kısaca sanal dünyada, istediğini olma ve yapma eğilimi içine giriyor. Bu tür oyunlar sayesinde varlığını göstermeye ve değerli olma duygusunu tatmin etmeye çalışıyor" dedi.

İNTİHAR DÜŞÜNCESİNİ ALEVLENDİRİYOR

Psikolog Uzun, "Bildiğimiz üzere farklı dönemlerde gençlerin ilgisini diğer oyunlara göre biraz daha fazla çeken oyunlar olmuştu. Bu oyunlar da oynandıkları dönemlerde hem oynayan çocuk ve gençlere hem de ailelerine sorunlu süreçler yaşatmıştı. Bu oyunu diğerlerinden farklı kılan ise oyunun ilk görevinden son görevine kadar aksiyon-şiddet içermesi ve bu aksiyonların oynayıcıya psikolojik ve fiziksel açıdan zarar verecek düzeyde olması" diye konuştu.

AİLELER TAKİP ETMELİ

Aileleri, çocuklarının bilgisayar kullanımı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Uzun, "Aileler çocuklarının oynadığı, girdiği siteleri mutlaka takip etmeli. Özellikle son dönemlerde çocuk cinsel istismarı da göz önüne alındığında sosyal paylaşım sitelerinde çocukları adına hesap açmamaları, özellikle 14-15 yaşına kadar bilgisayar oyun oynatmamaları gerekiyor. Bu dönemde çocukları bilgisayar başından almak çok zor, ancak belli bir zaman diliminde oynamaları sağlanmalı. Mahrum etmek yerine daha kontrollü ve belirli zaman diliminde oynatmak önemli. Özellikle tatil dönemlerinde bilgisayar oyunları yerine oynamak spor yapmaları, kaliteli vakit geçirmeleri için fırsatlar sağlanması hem çocuklar ve gençler için hem de aileler için önem arz ediyor" sözlerini kaydetti.

TÜRKİYE'DE 2 İNTİHAR

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, Türkiye'de 2 intihar vakası görüldüğünü ve bu iki çocuğun da söz konusu oyunu oynadığı ifade edildi. Bakanlık açıklamasında, aileleri bu oyun konusunda uyardı.

Berk ASKAR