Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fındıkta don olayının üreticiye büyük zarar verdiğini ifade eden aşkan Kibar, yapılacak hasar tespitiyle olayın boyutunun daha da netleşeceğine ifade etti.

Başkan İbrahim Ethem Kibar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "150 rakımdan başlayan ve yükseklere çıktıkça şiddeti artan don olayı bölgemizde yaşandı. Dün gece boyunca 500 rakımda hava derecesi en düşük eksi 2,4 dereceydi. Havada ayaz olduğu için dalların ıslak olması ile birlikte fındık dalları buz tutmuş oldu. Gerçekleşmiş don hadisesi bizleri çok üzdü. Hasarın ne boyutta olduğunu ilerleyen günlerde yapmış olduğumuz tespitler neticesinde ortaya çıkacaktır. Hasar tespit çalışmasını gerçekleştireceğiz. 150 rakımın üzerindeki her bahçede azda alsa zarar aldı. 300 rakımın üzerindeki bahçelerde ise don olayı yüzde 50 olarak gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Üreticilerimize bu durumu belirtmek istiyorum. En düşük hasarla bu durumu atlatırız' diye konuştu.

DONA KARŞI GELENEKSEL YÖNTEM!

Öte yandan, yüksek kesimlerde don olayının yaşandığını ve 150 rakamın altında olan bahçelerde çok eski bir usul olan lastik yakma yöntemini olumsuz hava şartları ile karşı karşıya kaldıklarında gerçekleştirdiklerini belirten Fatsalı fındık üreticisi Mehmet Mutlu, 'Çok eski bir yöntem olan lastik yakmak, duman ile havayı yumuşatarak fındığı oluşabilecek don olayına karşı korumaktır. Yaktığımız duman bahçeye kadar gidiyor ve havada yumuşama sağlıyor. Başka bir alternatif yol olmadığı için genel olarak bu yöntemi uyguluyoruz. Hep birlikte birbirimizin bahçesini korumak için çalışıyoruz' dedi.

Diğer bir üretici Mahmut Talay ise, 'Havalar son günlerde aşırı derecede soğuk ve yağışlı. Yüksek kesimlerde don yaşandığını biliyoruz. Don olayını tekrar yaşamamak için bahçelerimizde lastik yakarak havayı yumuşatmak istiyoruz. Üreticiler olarak zor günler geçiriyoruz. Fındıktan bütün geçim kaynağımız. İnşallah aldığımız önlemlerin faydası olur da bizler de rahat bir yıl geçiririz' diye konuştu.