FÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Murad Atmaca, yaz aylarında sıcaklık artışları ile birlikte artan trafik kazaları hakkında değerlendirmede bulundu. Yüksek sıcakların ruhsal sağlığı etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Murad Atmaca, 'Sıcak hava, insanın ruhsal yapısında biyokimyasal yapısını etkileyebiliyor. Bu nedenle sıcak havalar, sıcak çarpması olarak nitelendirdiğimiz zaman zaman da bilinç bulanıklara yönelimle ilgili bozuklukların da eşlik ettiği ruhsal tablolara gelip geçici şekilde etkileyebiliyor. Sıcak havaların çok yoğun terlemeye yol açması vücudun genel olarak kimyasını etkiliyor. Vücudumuzda dolaşan sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum düzenlerini etkiliyor. Bunların etkilenmesi de beyni etkileyebiliyor ve bilinçle ilgili sinirlilik, gerginlik problemleri ortaya çıkıyor ve stres hormonu olarak bilinen kortizon hormonu düzeyinde artışlara da yol açıyor. Sinirlilik, gerginlik, huzursuzluklar ortaya çıkabiliyor' dedi.

'Sıcak konsantrasyonu bozuyor'
Yüksek ısının uykuyu sürdürmeyi ve dinlendirici bir uykuyu olumsuz etkilediğini dile getiren Atmaca, 'Üst üste yineleyen uyku problemleri kişide huzursuzluk, sinirlilik, dikkat bozuklukları, konsantrasyon problemleri ortaya çıkarıyor. Özellikle dikkat ve onun bileşenleri ile ilgili problemler bir taraftan günlük hayatımıza başka şekillerde de sirayet ediyor. Sıcak havalarda trafikte çok fazla çatışmalar görüyoruz. Trafikte herkes birbirine çatmak için bahane arıyor. Yüksek sıcaklık beyin kimyasını etkileyerek , stres hormonlarını artırarak gerginlik, huzursuzluk, çabuk etkilenme, çabuk sinirlenme, çabuk tepki gösterme belirtilerine yol açıyor. Sıcak havalar dikkati, konsantrasyonu bozduğu için trafikte ciddi kazalar ortaya çıkabiliyor. Bu yüksek sıcaklık derecelerinin hem doğrudan etkileri hem de dolaylı etkileri bu tarz olumsuzluklara yol açabiliyor' ifadelerini kullandı.

'Daha sık mola vermeliler'
Sürücülerin dikkat ile ilgili problemlerde mevcutta bir ruhsal bozuklukları varsa bunun tedavi edilmesi gerekli olduğuna değinen Atmaca,' Çünkü yüksek sıcaklıkların kendisi mevcut ruhsal bozuklukları artırıcı özelliği vardır. Bu dönemde psikiyatrik kontrolleri daha sıkı yaptırmak gerekiyor. Bu önemli bir şey. Çünkü minik bir psikofarmakolojik yada psikoterapotik desteklerle bu sinir ve gerginliklerin üstesinden gelmek mümkündür. Sürücülerin devam eden yolculuklarda daha sık mola vermek, sıcak olmayan ortamlarda bir süreyi geçirmek ve dinlenmeler dikkat konsantrasyon problemlerinin azalması konusunda yararlı olabilir' diye konuştu.

Sıcak, trafikte ciddi kazalar ortaya çıkarıyor