Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, zirai don tehlikesinin sanılanın aksine fındıkta henüz büyük bir zarar oluşturmadığını söyledi. Don iddialarının, fındık fiyatlarını yukarı çekmek için olduğunu kaydeden Tosun, ''Fındığı değil, fındık piyasasını don vurdu'' dedi.

ÜRETİCİ UYANIK OLMALI


Mart ve nisan aylarının belli dönemlerinin fındık için riskli olduğunu ifade eden Tosun, ''Şu ana kadar 600 rakımın üzerindeki kuşaklarda kısmi olarak don var. Bu da rekoltede büyük bir anlam ifade etmiyor. Fındığı değil, fındık piyasasını don vurdu. Üretici son 1 yıldır ciddi anlamda mağdur edildi. Fındıkta ciddi bir oyun oynanıyor. 'Don vurdu' açıklamaları fındık fiyatının yukarı çıkması için bir tetikleme. Söylenen rakamlar da çok abartılı. Tarımda risk her zaman vardır, bu riski yönetmek lazım. Üreticinin de donu yönetmesi gerekiyor. Geçen yıllara oranla dona karşı sigortalarda düşüş var maalesef. Üretici sigortanın yanı sıra fiziki önlemler alıp, zirai yöntemlere başvurabilir veya tarım il müdürlüklerinden bu konuda bilgi alabilir. Üreticinin bu riskli dönemde uyanık olması lazım'' diye konuştu.

1 MİLYON DOLARLIK KAYIP
ZMO'nun 2015 yılında fındık rekoltesini 580 bin ton olarak tahmin ettiğini, ancak diğer rekolte tahminlerinin çok üst rakamlar olduğunu belirten Tosun, ''Şubat sonu itibariyle elimizdeki rakamlara göre 405 bin ton fındık ihraç edildi. Mevcut stoklarla beraber düşündüğümüzde piyasadaki arz ve talebi karşılamıyor. 580 bin ton fındığın, geçen yıl 14 liradan, bu yıl ise 10 liradan satılmasıyla neredeyse 1 miyon dolarlık üretici mağduriyeti söz konusu. Aynı zamanda bu ülkemize de girmeyen bir para. Geçen yıl fındıktan 3 milyar dolar kazandık. Bölgemizin ana geçim kaynağı; ama bu işte en çok mağdur olan üretici. Üreticinin, üretici örgütlerinin ve meslek odalarının bu işe daha çok tepki vermesi lazım. Fındıkta istikrar sağlayacak bir devlet politikasının da oluşturulması gerekli'' dedi.

Zerrin SOMUNCU