Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Tekkeköy İlçesi Aşağıçinik Mahallesi'nde devam eden Lojistik Köy inşaatının planlamanın yetersiz olması nedeniyle vatandaşın mera alanlarına da taştığını ifade etti.

Vatandaşın açtığı davalarla Danıştay'dan 2 defa yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen inşaatın devam ettiğini kaydeden Memişoğlu, ''Yargılama süreci bitene kadar inşaatın durması gerekli'' diye konuştu.

HALKIN TEPKİSİ HAKLI


Lojistik Köy planlanırken insanların yaşam alanlarına etkilerinin de irdelenmesi gerektiğini ifade eden Memişoğlu, ''Şu anda öngörülen planlama yeterli olmamış ki, orada yaşayan insanların kullandığı mera alanlarının projeye dahil edilmesi için bir ilave plan kararı alınmış. Bunun adına biz plansızlık ve planı plansızca yapmak diyoruz. Kente ticari katkı sağlarken, oradaki insanların yaşam alanlarının daraltılmaması ve mağdur edilmemesi için duyarlı davranmak gerekiyor. Planlar yapılırken her iki tarafın da çıkarlarının korunması lazım. Yatırım uğruna insanların yaşam alanları daraltılıyor ve halk haklı olarak tepki gösteriyor'' şeklinde konuştu.

HUKUKA SAYGI GEREKLİ
Konu ile ilgili yargı sürecinin halen devam ettiğini kaydeden Memişoğlu, ''Büyükşehir Belediyesi'nin ve diğer kurumların yapması gereken yargıya ve orada yaşayan insanlara saygılı olup, en azından yargılama süreci bitene kadar inşaata devam etmemek. Bu hem kamu vicdanı hem de hukuka saygı açısından çok önemli. Şu anda Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi'nin tarım arazilerin dönüştürülmesinde yargı sürecine dahil olmuş durumda. Biz de Mimarlar Odası olarak planlama yönüyle diğer odalarla birlikte ele alıp hukuk sürecine dahil olacağız'' diye konuştu.

'ACELE KAMULAŞTIRMA'DAN KUŞKULUYUZ
Yalnızca afet gibi durumlarda uygulanan acele kamulaştırmanın Aşağıçinik'te de uygulanabileceğinden kuşkulandıklarını söyleyen Memişoğlu şu şekilde sürdürdü: ''Acele kamulaştırma afet durumlarında, hızlı planlama yapılması gereken anlarda başvurulan bir yöntem olması gerekiyor. Ama günümüzde böyle kullanılmadığını görüyoruz. Kentsel yenileme projelerinde müteahit firmalarının sıkıştığı durumlarda kamu kurumlarının buralarda acele kamulaştırma yapıp, firmaların satın almadıkları yerleri bu maddelere sığınarak kamulaştırdığını ve bu firmalara devrettiğini biliyoruz. Bu kamu vicdanını zedeleyen, hukuka ve acele kamulaştırmanın özüne aykırı. Lojistik Köy projesinde de bu gibi bir yöntemin uygulanabileceği konusunda kuşkularımız var. Umarım böyle bir yönteme başvurulmaz.''

Zerrin SOMUNCU