Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, ÖSYM'nin yanlış hesaplama sonrası bin 499 öğrencinin yerleştirmelerinin iptal edilmesine tepki gösterdi.

O DÖNEMLERİ ÖZLÜYORUZ

1974 yılından beri yapılan sınavlarda bu tür bir hatanın hiç yaşanmadığını dile getiren Kara, "Bugün sınav sonuçları açıklandığında adaylar itiraz ediyorlar. İtiraz edilmeyen sınavların yaşandığı dönemleri özlüyoruz. Bundan önce bazı sınavlarda sorular sızdırılıp hak etmediği halde kazananların üzerine hiç gidilmedi. Bugün de yine bir hata yapılmıştır. Bu tür hatalar, adaylara ruhsal anlamda bir çöküş yaşatmaktadır. Her zaman söylüyoruz; bu yerleştirme sisteminin tamamen değişmesi lazım. Sadece üniversite açmakla bu işlerin olamayacağını görüyoruz. Kontenjanlar açık kalıyor, bölümlerde öğrenci yok. Bu açık kontenjanlar sistemin yanlış olduğunun göstergesidir. Bundan sonraki süreçte eğitimle ilgili tüm kesimlerin görüşlerinin alınarak yeni düzenleme yapılmasına ihtiyaç vardır" diye konuştu.

İMAM HATİPLER SINIFTA KALDI

2017 ÖSYS verilerine göre; tercih yapma hakkı olan 1 milyon 846 bin 880 adaydan sadece 994 bin 766'sının tercih yaptığını belirten Kara, "Tercih yapanlara dair istatistikler de çok şey söylemektedir. Lise son sınıftayken bu yıl sınava giren 960 bin adaydan sadece 208 bini bir lisans programına yerleşebilmiştir. Bu adaylardan 107 bini önlisans, 19 bini de açıköğretim programlarına yerleşirken 625 bin yeni mezun yerleştirilememiş veya tercih yapmamıştır. Lisans programlarında 50 bin 817, ön lisans programlarında ise 163 bin 613 olmak üzere 214 bin 430 kontenjanın boş kaldığı görülmüştür. Talep olmamasına ve hatta tepki yağmasına rağmen art arda, yurdun her köşe bucağına açılan İmam Hatip Liseleri de bu sınavda sınıfta kalmıştır. 222 bin 925 imam hatip lisesi mezunundan sadece 40 bini lisans tercihlerine yerleşebilmiştir. Bilinmelidir ki; kontenjanlardaki bu boşluk, eğitim sistemimizdeki çağdaş, bilimsel, laik eğitimden uzaklaşmasının bir sonucudur" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU