Samsunlu lisanslı olarak profesyonel otomobil sporuyla ilgilenen Osman Demirel ve Yunus Emre Küçükbekir, çocukluk yaşlarından itibaren yaşadıkları otomobil tutkusunu profesyonel pistlere taşıdı. Türkiye çapında düzenlenen yarışlara katılan ve birçok kupa almaya hak kazanan Samsunlu gençler, Samsun'u yarışlarda temsil ederken amaçlarının kendilerini daha çok geliştirerek uluslararası düzeyde Türkiye adına yarışmak olduğunu söyledi.

YARIŞLARDA DİKKAT ÇEKTİK

29 yıldır tutkuyla otomobille ilgilendiğini ifade eden profesyonel otomobil sporcusu Osman Demirel, ''Her küçük çocuğun hayali olan otomobil sevgisi bize de Allah tarafında aşılanmış. Otomobile olan sevdamız daha önceleri sokaklardaydı ve trafiği tehlikeye sokacak biçimdeydi. Yaşımız ilerledikçe oluşacak zararları geri telafisi olamayacağı için bu sporu yapmak istedik. Profesyonel bir pistte deneyim sağladık, üstün sürüş teknikleri hakkında bilgi aldık. Amacımız bu tulumu giymekti. Pistlerde profesyonel olarak yarıştıktan sonra, sokakta şu an eskiden araba kullandığımız gibi kullanmıyoruz. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nun (TOSFED) gençlere ayırdığı bir oluşum yoktu. Şimdi gittiğimiz yarış pistlerinde 16-17 yaşında gençlerin bu sporla ilgilendiğini ve ailelerinin de onlara destek olduğunu görüyoruz. Eskiden çok pahalı ve herkesin yapamadığı bir spordu. Artık fabrika takımlarında yarışan gençler var. Biz bu yarışlara kupa almaya değil, atmosferi görmeye gittik. Ama ilk yarışımızda ben birinci, yine Samsunlu arkadaşımız Yunus Emre Küçükbekir ikinci oldu. Doğuştan otomobille alakalı bir yeteneğimiz olduğunu orada gördük ve diğer profesyonel yarışçıların dikkatini çektik. Sonra da tekrar yarışlara gittik'' diye konuştu.

TRAFİKTE KORNA BİLE ÇALMIYORUM

Otomobil yarışlarında ciddi kurallarla yarıştıklarını ve güvenliğin de had safhada olduğunu belirten Demirel, ''Biz sokakta insanları tehlikeye atmak değil, pistte daha güvenli araçlarla yarışmayı seçtik. İnsanlar otomobile olan sevgisini gidermek için her bölgede pist olması lazım. Sokaktaki kişileri bu pistlerde üstün sürüş teknikleriyle eğiterek, daha profesyonel hale getirebiliriz. Herkesin dışarıdan algısı bu sevginin serseri işi olduğu. Buna kesinlikle katılmıyorum. Hatta yarış araçları günlük hayatta kullandığımız otomobillerden 10 kat daha güvenli. Şu anda ben kişisel olarak trafikte o kurallar sayesinde trafikte yaşayacağım tehlikelerin zararlarını minimuma indirebilirim. Hatta öyle bir şey ki şu anda trafikte korna bile çalmıyorum. Eskisinden daha çok dikkat ediyorum'' ifadelerini kullandı.

PİST VARDI DA BİZ Mİ YARIŞMADIK?

Daha önce yarıştığı pistlerin vasat olmasına rağmen yoğun izleyicisinin olduğunu söyleyen Demirel, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Türkiye'den birçok sporcu bu pistlerde buluşuyor. Samsun'da da böyle bir pistimiz olsa, burada hem sporcuları hem de otomobilseverleri güzel yarışlar izlemeleri için bir alana toplayabiliriz. Sokakta değil, bu işlerin pistte olmasını istiyoruz. Bunun için de pist olması gerekiyor. Samsun'da pist vardı da biz yarışmadık mı? Pist olsa Samsun'da çok şey değişecek. Ben inanıyorum ki Samsun'un yarısı otomobile gönül veriyor. Biz sadece destek bekliyoruz. Bu iş yaş olarak çok uzun süre yapılacak bir spor değil ama, bizden sonra gelecek nesil bu pistte yetişebilir. Samsun'da her şeyin en güzeli, en büyüğü var ama bir pistimiz olsun da 'Samsun'da her şeyimiz var' diyelim.''

SOKAKTA İNSANLARI RAHATSIZ EDİYORDUK

4 yıldır profesyonel olarak yarışlara katıldığını söyleyen Yunus Emre Küçükbekir ise, ''Çocukluğumdan bu yana otomobil sevdam vardı. İlk mahalli drag yarışımı 2013 yılında gerçekleştirdim. Daha sonra kendi araçlarımızı hazırlamaya başladık. Çevreyi rahatsız etmemeye çalışsak da, sokakta ciddi sorunlar yaşıyorduk. Yaşım henüz 27, bu spora başlamak için geç kaldık ama hedefim sadece Türkiye'de değil, uluslararası yarışlarda da ülkemi temsil etmek'' dedi.

PİSTLER DAHA GÜVENLİ

Küçükbekir, zaman zaman araba tutkunlarının dozu aşarak hem kendilerinin hem de trafikteki diğer insanların hayatını tehlikeye attığını da söyleyerek, ''Biz bu duruma son derece karşıyız. O arkadaşları pistler daha güvenli olduğu için pistlere davet ediyoruz. Bütün streslerini bu pistlerde atabilirler. Artık araçlara o kadar da fazla para harcamak zorunluluğu yok. Samsun'da da böyle bir pist açılsa trafik kazalarının bir nebze önüne geçilebilir. Halk da araba gürültüsünden ve lastik sesinden rahatsız olmaz'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU