Suudi Arabistan'ın doğusunda yer alan ve çoğunlukla Şiilerin yaşadığı Avamiye kentinde son birkaç aydır hükümet güçleri ile silahlı gruplar arasında çatışmalar devam ediyor. Mayıs ayında kenti kuşatan Suudi askerler, Musavara Sokağı'nın yeni konut inşaatları için boşaltılması gerekçe gösterilerek kente giriş çıkışları da kapatmıştı.
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından bugün yapılan açıklamada kentin kuşatma altında olduğu ifade edildi. Açıklamada, Mayıs ayında başlayan çatışmaların çok sayıda ölüm, yaralanmaya neden olduğu ve kentte büyük tahribat meydana geldiği vurgulandı. Kentteki tahribat ise uydudan görüntülendi. İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından analiz edilen uydu fotoğraflarında kentin ana ticaret caddelerinde ve mahallelerinde ciddi hasar meydana geldiği görülüyor. Çatışmalar nedeniyle birçok binada ve bölgede yıkım meydana geldiği anlaşılıyor.
Bölge halkı ve aktivistler, çok sayıda vatandaşın Avamiye'den kaçtığını, kentte kalanların ise temel haklardan ve tıbbi tedaviden mahrum kaldığını savundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu Uzmanı Sarah Leah Whitson, Suudi güvenlik güçlerinin Avemiya halkına temel hizmetleri sağlaması gerektiğini ifade ederek, halkın kente güvenli bir şekilde girip çıkmalarını garanti etmesi gerektiğini söyledi. Whitson, 'Suudi yetkililer, ayrıca askeri güçlerinin Avemiya'da aşırı güç kullanıp kullanmadıklarını hızlı ve güvenilir bir şekilde soruşturmalı' açıklamasını yaptı.

Kuşatma altındaki Avamiye’deki tahribat havadan görüntülendi