Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir iplik fabrikasında dün akşam saat 16.04 sıralarında yangın çıkmış, yangın yaklaşık 15 saat süren çalışma sonucu tamamen kontrol altına alınabilmişti. Yaklaşık 60 araç ve 170 itfaiye ile belediye ekiplerinin gerçekleştirdiği söndürme çalışmalarına yaklaşık 100 fabrika işçisi de yardım ediyor. Yangın anında fabrikada bulunduğu ileri sürülen fabrika sahibi Tuncay Kara'ya olayın üzerinden geçen 18 saate rağmen ulaşılamadı. İtfaiye, arama, kurtarma ve fabrika işçileri tarafından yürütülen arama ve tarama çalışmaları, sabah saatlerinden itibaren yoğunlaştırıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Cafer Yılmaz, fabrika sahibinin alevlerin arasında kaldığı iddialarını ciddiye aldıklarını belirterek, arama faaliyetlerini fabrikadaki 2 ayrı noktada yürüttüklerini söyledi.
Kara'nın fabrikada bulunduğu yönünde herhangi bir bulguya ulaşamadıklarını anlatan Yılmaz, 'Malum bir iddia var. Fabrika sahibinin içeride olduğuna dair. Dün de girdik içeride baktık. Bugün sabah saatlerinden itibaren 2 noktada arama, tarama devam ediyor. Şuana kadar ulaştığımız bir bulgu yok. Trafo ile ilgili sorun olmuş, Tuncay Kara da bu nedenle oradaymış. İşçilerinin de bu şekilde iddiaları var. Dünden itibaren telefonlarına da ulaşılamıyor. Sürekli aranıyor. Kentteki bir çok noktada araştırıldı, tarandı. kendisinden bir haber alınamıyor. Aile sahipleri de bu iddiayı ciddiye alıyorlar. İşçiler, 'Patron fabrikadaydı' diyor. Bu anlamda böyle bir endişeli bekleyiş sürüyor. Biz de yoğun bir şekilde arama ve taramaya devam ediyoruz' dedi.

Yangının kesin nedeni henüz belli değil
Yangının çıkış nedeni hakkında da bilgi veren İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, ilk belirlemelere göre elektrik kontağından çıktığı yönünde tahminlerinin bulunduğunu belirterek, kesin nedenin çalışmaların tamamlanmasının ardından belirlenebileceğini ifade etti. Cafer Yılmaz, 'Patronun da olduğu anda trafoda patlama ya da kısa devre olduğu düşünülürse, elektrik kontağından çıkan bir yangına benziyor. Havalar çok sıcak, burası elyaf pamuk. Bu ham meddeler, malzemeler, çok çabuk alevlenebilen hızlı yanabilen malzemelerdir. Elektrik kontağından olduğu gibi başka bir sebep de olabilir. Ekiplerimiz, girdikten sonra kesin nedenini belirleyebilecek' şeklinde konuştu.

İçeride çökmeler yaşanıyor
Yılmaz, fabrika içerisindeki bazı bölgelerde çökmeler yaşanması nedeniyle güvenli bölgelerde arama tarama çalışması yürütebildiklerini söyledi. Enkazın da dikkatli bir şekilde kaldırılması gerektiğini anlatan Yılmaz, 'Bazı noktalarda çökmeler var. Bazı noktalarda çökme riski var. Biz kontrollü bir şekilde çökerttikten sonra arama taramayı devam ettireceğiz. Enkaz kaldırmayı dikkatli yapmamız gerekiyor. Bu konuda diğer kurumlarla iş birliği yapacağız. Arama taramayı yeni bir faza geçireceğiz. Şu ana kadar daha çok yangınla mücadele ve soğutma çalışmaları yürüttük. Sabah itibari ile arama taramayı yoğunlaştırabildi. şu anda da, güvenli bölgelerde, çatının çökme riski olmayan bölgelerde arama çalışmalarını yürütüyoruz. Gerekli güvenlik tedbirleri alındıktan sonra detaylı taramaya devam edeceğiz' diye konuştu.

15 bin ton su, 12 bin ton köpük sıkıldı
Yılmaz, yangına müdahale esnasında 15 saat içerisinde yaklaşık 15 bin ton su ve 12 bin ton köpük sıkıldığını söyleyerek, yangında ise 4 itfaiye personelinin dumandan etkilendiğini kaydetti. İtfaiyecilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu hatırlatan Yılmaz, en büyük sevinçlerinin ise yangının çevredeki fabrika ve evlere sıçramaması olduğunu söyledi.