Gençlik Spor Bakanlığı'nın '2015 Yılı Gençlik Projeleri Destek Programı' kapsamında desteklediği 'Gençler Arasında İnternet Bağımlılığı - Farkında Mıyız?' projesi ilk olarak Samsun'da başladı. Atakum Gençlik Merkezi'ne düzenlenen programda ilk olarak sosyal medyanın zararlarının anlatıldığı kısa film gösterildi.

İnterneti bulanların sosyal medyayı Türkiye kadar kullanmadığını vurgulayan İMEF Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, 'Yazı ve matbaadan sonra belki de dünyadaki en önemli buluş internet. Ama her buluş insana hizmet ettiği sürece yararlıdır. Ne zaman ki bize zarar vermeye başlıyor işte o zaman onu araştırmalıyız. Artık, internet bağımlılığı dünyada çok önemli bir hastalık olarak kabul ediliyor. Biz de gençlerimizi en önemli çağda 14 ve 17 yaşlarında, belki de bu hataları yeni yapmaya başlayacağı çağda bilgilendirmek istiyoruz. Ne kadar çok gencimize ulaşırsak o kadar çok mutlu oluyoruz. Hedef kitlemiz 14-18 yaşları gençlerimiz. Bu kapsamda Ankara, Samsun ve Kocaeli'nde 12 oturumda yaklaşık 63'e yakın sunumumuz olacak. İçimizde psikolog, sosyal medya uzmanı, hukukçu ve PR uzmanımız var. Onlarla beraber geçlerimize 'farkında mıyız?' diyeceğiz' diye konuştu.

Türkiye'deki gençlerin sosyal medya kullanma sırasında Brezilya'dan sonra dünyadaki 2. ülke olduğunun altını çizen Basa, sözlerine şöyle devam etti: 'Teknoloji deyince aklımıza Japonya geliyor. Biz Türkiye'de sosyal medyayı günde 2,5 saat kullanırken, Japonlar 20 dakika kullanıyor. Almanlar 1 saat kullanıyor. Amerikalılar 1,7 saat kullanıyor. Yani teknolojiyi bulanlar, sosyal medyayı bizim kadar sevmiyorlar. Onlar teknolojiyi başka yenilikler aramak için kullanıyorlar. Bizim üstümüzde tek bir ülke var o da Brezilya. Onlar 3,3 saat kullanıyorlar. İnterneti kullanmalıyız ama çok iyi ve verimli bir şekilde bize yarar sağlayacak şekilde kullanmalıyız. Türkiye'de çocukların yüzde 25'i interneti bağımlılık seviyesinde kullanıyor. Bunların yüzde 18'i yabancılarla iletişime geçiyor. Yüzde 15'i zararlı içeriğe maruz kalıyor. Bunların yüzde 1'i de cinsel tacize uğruyor. Yani sosyal medya sanal bir alem değildir. Gerçek bir alemdir. Burada yapılan her şey gerçektir'

TAŞÇI: 'İNTERNETİN ZARARLI TARAFLARINI BERTARAF ETMELİYİZ'

İnternetin zararlı kullanılmaması gerektiğini belirten Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, 'Türk toplumu teknolojiye uyma konusunda oldukça gelişti. Bir taraftan bu modern çağı en iyi şekilde kullanmamız bizi en iyi şekilde memnun ederken, zararlı taraflarını da bertaraf etmek zorundayız. Bu konuda yapılan projelerin amacına ulaşmasını diliyorum' şeklinde konuştu.

Her bağımlılığının kötü tarafının olduğunu dile getiren Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, internet bağımlılığının da başka bağımlıklar gibi insana zarar verebileceğini ifade etti.

CARTİ: '4 YILDA BİN 350 CİVARINDA PROJEYE 130 MİLYON CİVARINDA DESTEK VERDİK

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın gençler için yaptığı projeler hakkında bilgiler veren Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Ecevit Carti, 'Türkiye'de çok sayıda genç nüfus var. İlk başta bu bir avantaj olarak görülebilir ama sonuçta bu gençleri doğru yönlendirmek gerekiyor. Biz de bakanlık olarak bütün faaliyetlerimizi bu anlamda bu ülkeyi yarınlara taşıyabilecek, 2023 vizyonuna taşıyabilecek bir genç profili oluşturmak için çalışıyoruz. Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında 2012 yılında 136 projeye yaklaşık 18 milyon destek verdik. 2013 yılında 234 projeye 32 milyon civarında destek verdik. 2014 yılında 636 projeye yaklaşık 54 milyon lira destek verdik. Geçen sene ise 352 projeye 26 milyon liralık bir destek verdik. 4 yılda bin 350 civarında projeye 130 milyon civarında destek verdik. Bu bakanlığımızın gençliğe yönelik faaliyetlerinden sadece bir kısmıdır' açıklamalarında bulundu.

'Gençler Arasında İnternet Bağımlılığı - Farkında Mıyız?' projesi açılış toplantısı, plaket töreninin ardından gençlere verilen eğitimler ile devam etti.