Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Samsun Şubesi Başkanı Suat Yıldız, belediyelerde çalışan taşeron işçilerinin hükümetin açıkladığı haliyle kadroya alınmayacağını ve yine özel şirketlerde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Yılmaz, ''Bu durumda Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan bin 800 taşeron işçinin sadece 150-200'ü kadro alacak'' dedi.

BİN 800 TAŞERONA NE OLACAK?


Seçimden önce hükümetin vaadinin tüm taşeronları kapsadığını ifade eden Yıldız, ''Yerel yönetim şirketlerinde çalışan taşeron işçiler için, belediyelerde kurulacak olan şirketlerde istihdam edileceğinden bahsediliyor. Zaten il özel idare ve belediyelerde çalışanların yüzde 80'ni bu kurumların kurdukları şirketlerde çalışıyor. Dolayısıyla hükümet aslında il özel idarelerinde ve belediyelerde çalışanlara kadro vermiyor. Şu aşamada taşeron çalıştırmanın büyük bir bölümünü istihdam eden belediye çalışanları kamu iktisadi teşebbüsü kapsamında çalışan taşeronlardan ayrı tutuluyor. Burada en büyük zararı belediyelerde çalışan taşeron işçiler görecek. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 3 belediye firmasında çalışan 1800 taşeronu var. Bir de bu sayının yüzde 10'nunu oluşturan dışarıdan aldığı hizmet alanında çalışanlar var. Bu tabloda kadroya alınacak belediyede kişi sayısı 150-200'ü geçmeyecek. Diğerlerinin şirketlerde istihdamı devam edecek. İşte burada aldatmaca var. Yerelde baktığımızda bin 800 kişinin de diğer kamu işçisi ve kamu haklarından yararlanmasını istiyoruz. Ümidimiz, tasarı oluştururken bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU