İhraç edildiği 122 ülkede dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye'ye geçtiğimiz 2015-2016 fındık ihraç sezonunda 250 bin ton iç fındık ihracatı sağlayarak toplamda 2 milyar 290 milyon dolar döviz getirisi sağladı. 2017 sezonu 6 Ağustos itibariyle başladı fakat sezonun başlamasıyla rekolte miktarı henüz netliğini kazanmadı.

FINDIK REKOLTESİ TAHMİNLERİ GERÇEĞİN ÇOK ALTINDA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı henüz fındık rekoltesini açıklamazken piyasada dolaşan 689 bin ton rekolte tahminleri ise Ziraat Odaları tarafından gerçeğin çok altında olarak görülüyor.
Tirebolu Ziraat Odası ve Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, 'Rekolte tespit çalışması yapıldı ama henüz açıklama yok ancak yapıldığı tarihten itibaren bir buçuk ay geçti o süre zarfındaki ile şuan ki hasat mevsiminde ki fındığı üreticilerimiz bahçede göremiyorlar' dedi.

'Bu yıl da ciddi anlamda rekolte düşüklüğü var' diyen Yaman, 'fındık zaten hastalıklı, bir çotanakta 4 tane fındık olduğundan bir tanesi hasarlı. Rekolte şu andaki arazide toplanan fındıkla tutmayacağını biz kanısındayız' şeklinde konuştu.

FINDIK FİYATLARI 12 TL VE ÜSTÜ OLMALI

TMO'nun Eylül ayı itibari ile yeniden devreye gireceğini öğrendiklerini kaydeden Yaman, 'Aldığımız duyumlar TMO'nun tekrar devreye gireceği, biz devletimizin üreticiyi mağdur etmeyeceğini düşünüyoruz ve güveniyoruz' ifadelerini kullandı. Fındık fiyatları konusunda ise üreticilerin beklentisi 12 lira ve üstü olduğunu ifade eden Erim Yaman, 'Bizim bölgemiz yamaç bir bölge olduğu için fındığın maliyeti yüksek. Bu maliyetin yüksek olması hasebiyle TMO'nun açıklamış olduğu 10 lira ve 10,5 lira gibi fındık fiyatları üreticiyi tatmin etmiyor. Külleme ile mücadele de maliyet getiriyor bakanlık bununla ilgili bir maliyet hesabı yapacaktır. TMO'nun ve tarım bakanlığının geçen yıl vermiş olduğu 10,5 gibi fındık fiyatını yukarıya çekmesini temenni ediyoruz. Şu anki piyasadaki fındık fiyatlarını da kabul etmiyoruz 9- 9.50 gibi rakamları kabul etmemiz söz konusu değil' ifadelerini kullandı.