Vatandaşlara kurban uyarısı! O hayvanları satın almayın

Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya, 'Çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız, tüyleri karışık, bakışları ve dış görünümü cansız, salya ve burun akıntısı olan hayvanların kurban edilmesi doğru değil' dedi

 Vatandaşlara kurban uyarısı! O hayvanları satın almayın

Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kurbanlık alacak vatandaşlara uyarılarda bulunarak dikkat edilmesi gereken kriterler hakkında bilgi verdi. Sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, küpesi, kimliği ve aşı kayıtları olan hayvanların tercih edilmesi gerektiğini belirten Çetinkaya, hasta hayvanlarının almasının ise doğru olmadığını kaydetti.

KÜPESİ VE KİMLİĞİ OLMALI

Kurban kesiminde temizlik ve sağlık kurallarına uyulmasının önem taşıdığını vurgulayan Çetinkaya, kurbanlık hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, küpesi, kimliği ve aşı kayıtlarının bulunması gerektiğini kaydetti. Öncelikle hayvanın hasta olmaması ve yaş koşulunun yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çetinkaya, “Büyükbaş hayvanlar en az iki, küçükbaş hayvanlar en az bir yaşında olmalıdır. Dişi hayvansa gebe olmamalıdır. Çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, yeni doğum yapmış, çok zayıf, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, salya, burun akıntısı ve pis kokulu ishali ile yüksek ateşi bulunan hayvanların alınarak kurban edilmesi doğru değil” ifadelerini kullandı.

İŞİN EHLİ OLMAK ÇOK ÖNEMLİ

Başkan Çetinkaya, hayvan sahiplerinin, hayvanlarını satış yapacakları yatış yerlerine getirene kadar onların refahını akıllarından çıkarmaması gerektiğini dile getirerek, hem dini açıdan hem de hayvan sağlığı açısından kurbanlıklara eziyet edilmemesi gerektiğini belirtti. Çetinkaya, “Kurbanlık hayvanların kesiminde öncelikle veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya kurban için geçici kesim alanı olarak düzenlenen yerlerin tercih edilmesi gerekiyor. Kurban Bayramı’nda görev alan kasapların işinin ehli olması çok önemli. Kasaplar hayvanın acı çekmeden kesimini ve kesimi takip eden sürecin sonrasında kanının iyice akıtılması gerektiğini, kesim hijyeninin önemini bilerek çalışmalı” diye konuştu.

ETLERİ 5-6 SAAT BEKLETİN

Kurban etlerinin iyi muhafaza edilmemesi halinde kısa süre içerisinde bozulabileceğini aktaran Çetinkaya, kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konulması gerektiğini belirterek, “Önce güneş görmeyen serin yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalı. Etlerin saklama süresinin buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gün olduğunu unutmayalım. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda eski 18 derecede muhafaza edilmeli. Her dini vazifede olması gerektiği gibi duyarlı, sabırlı, insanlığın bir an dahi unutulmadan, hayvanlara karşı bilinçli davranılmalı” diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL



EN ÇOK OKUNANLAR

Samsun'da yağışlı ve soğuk hava kapıda

1 Samsun'da yağışlı ve soğuk hava kapıda

Çakır: 'Evdeki hesap çarşıya uymadı'

2 Çakır: 'Evdeki hesap çarşıya uymadı'

Karadeniz'de şarbon paniği

3 Karadeniz'de şarbon paniği

Esnafla beraber yönetim

4 Esnafla beraber yönetim

Adana'da uzman çavuş ve arkadaşı evde ölü bulundu

5 Adana'da uzman çavuş ve arkadaşı evde ölü bulundu

Hadım olmaya razı gelmek...

6 Hadım olmaya razı gelmek...

Kırıkkale'de doğalgaz patlaması: 10 yaralı

7 Kırıkkale'de doğalgaz patlaması: 10 yaralı

Yasa dışı bahis operasyonu

8 Yasa dışı bahis operasyonu

 Talepleri Demircan'a iletti

9 Talepleri Demircan'a iletti

Kırıkkale'de doğalgaz patlaması: 7 yaralı

10 Kırıkkale'de doğalgaz patlaması: 7 yaralı


SIRADAKİ HABER