Kakaolu, sade, Antep fıstıklı veya cevizli gibi birçok çeşidi üretilen met helvasının satışı, yaz aylarındaki turizm hareketliliği ile birlikte hayli artıyor. Kış aylarındaki satışlar kadar yaz mevsiminde de müşteri bulan üretici ve satıcılar, ürün dünyaya yayıldıkça satışlarının da arttığını belirtiyorlar. Yurt dışından gelen turistlerin helvayı satın aldıktan sonra memleketlerine döndüklerinde çeşitli yollarla sipariş vermeye başladıklarını anlatan helvacı Rasim Olcay, 'Turistler Eskişehir'e geliyor ve buralardan Eskişehir'in meşhur Met helvasını satın alıyorlar. Daha sonra bu insanlar kendi çevrelerinde helvamızı ikram edip tanıtımını yapıyorlar. Helvamızı beğenenler bize internet sayfamızdan veya telefonla sipariş veriyor. Biz buradan Amerika, Almanya, Rusya gibi çok ülkelere helva gönderiyoruz. Verildiği siparişler alıp onlar önce banka hesabımıza para gönderiyorlar ve biz ise kargo ile siparişi yolluyoruz. Böylece yurt dışından gelen siparişler yaz aylarında daha da yükseldi' diye konuştu.
Günde 150 kilo met helvası satılıyor
50 senedir helva esnafında bulunan helvacı Rasim Olcay, bir günde 7 kişilik bir çalışan grupla günde 250 kilo met helvası üretildiğini ve ortalama günde 150 kilo sattığını ifade ederek, 'Ürünlerimizi şubelerimizde satıyoruz. Müşterimizin büyük bir kısım gelen turistlerden ve yurt dışından gelen siparişlerle oluşuyor' devam etti.
Helvanın ömrü bir senedir
Helvanın ömrü bir sene olduğunu ifade eden Olcay, 'Helva bozulmaz. Eğer kapağı açık kalmasa 1 yıl boyunca helva yenilebilir. Kapağı açık kalmayacak. Hava ile temas ederse sakız yapar. Helva buzdolabında kaldırılmasını gerek yok, yeter ki serin bir yer olsun' ifadelerini kullandı.

Eskişehir’in ünlü ’Met Helvası’nı dünya yiyor