CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, hükümetin fındık alımı konusundaki fiyat politikasını eleştirdi. Fındıkla uğraşan çiftçinin zor durumda bırakıldığını söyleyen Zeybek, ''Fındık fiyatlarına önlem alınmadığı sürece Türkiye ve Karadeniz ekonomisi etkilenecek'' ifadelerini kullandı.

KAMUOYU MANİPÜLE EDİLİYOR

Türkiye'de fındığa sahip çıkılmadığını ve fındıkla istihdam sağlayan insanların da zor durumda bırakıldığını kaydeden Zeybek, ''TMO'nun 10.5 lira olarak açıkladığı rakam gerçekçi değil. Fiyatları doğru açıklamalılar. Fiyatı yüksek gösterebilmek için 10.5 olarak açıklıyorlar ancak bu doğru değil. Yüzde 8 stopaj ve diğer vergileri kesince vatandaşın eline 8.5-9 lira geçecek. Üstelik fındık alırken de 1 ay sonrasına gün veriyorlar. Günde 50 ton fındık alacağız diyorlar ama özel sektör günde 5 bin ton fındık alıyor. kamuoyu fındık alımı yapılıyor diye manipüle ediliyor'' dedi.

EKONOMİ ETKİLENİR

Fındıktan kesilen yüzde 8'lik stopajın aslında üreticinin sorunu olmadığını belirten Zeybek, ''Fındık üreticisi tamamen kendi haline bırakılmış, sahipsiz durumda. Bazen bu fiyat politikasını gördükçe yabancı şirketle hükümetin ortak olduğu konusunda kaygılanıyoruz. Türkiye'deki fındığın fiyatını belirleyen hükümet değil, o yabancı şirket. Bunun bir an evvel önüne geçilmeli. Fındık politikasından birçok kesim etkileniyor. Bunun önüne sadece hükümetin önlem almasıyla geçilebilir. Bu önemler alınmadığı sürece, bu sene Türkiye ve Karadeniz ekonomisi etkilenecek. Tarım üreticisi kendi haline terk edildi ama aynı zamanda tarımsal ürünler de ithal edilen bir durumdayız. Üretim yapıp kar edemez durumda olan çiftçi artık arazisini ekmiyor. Fındık üreticisiyle biraraya geldik, perişan durumdalar. Rekolte fazla gibi görünse de ürün sıcaklardan çok etkilendi ve azaldı. işçi ücretleri 70-100 lira arasında değişiyor, vatandaş bundan nasıl kar edecek?'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU