Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Haberaks TV'de Sinan Sallabaş'ın sunduğu "Samsun'un Nabzı" programının konuğu oldu. Görevindeki 1. yılını dolduran Rektör Bilgiç, önemli açıklamalar yaptı.

HUZURLİ BİR ÜNİVERSİTE YAPTIK

Göreve yoğun bir tempoyla başladıklarını ve aynı tempoyla devam ettiklerini ifade eden Rektör Bilgiç, "Göreve gelirken planlamalarımız vardı. İlk 6 ay için hedefim üniversitenin sosyal iklimini değiştirmekti. Huzur içinde bir üniversite amaçlıyordum. Çok şükür bugün baktığımızda bunu başardık. Üniversiteyi şehirle içiçe bir yer haline getirdik" dedi.

HENÜZ KURUL KARARI ALMADIK

15 Temmuz darbe girişimi sonrası OMÜ'ye devredilen Canik Başarı Üniversitesi'nin Samsun Meslek Yüksekokulu'na çevrilme kararı ile ilgili de konuşan Bilgiç, "Kampüs 1 yıl önce bize devredildi. Tabi burada hemen bir çalışma yapmamız, bazı fakülteleri oraya taşımamız mümkün değildi. Birkaç hafta önce Ankara'da Maliye Bakanımızla görüştüm. Buranın bize kesin tahsis olmadığını söyledim. Kendisi kesin tahsisin önemli olmadığını ve bize bir an önce taşınmamız gerektiğini söyledi. Ardından senato toplantısında bunu konuştuk ve 'taşınmak isteyen var mı?' diye sorduk. Açıkçası pek gönüllü çıkmadı. Sonra biz bina anlamında sorunlu olan okullarımızı ortaya koyduk. Bu noktada Samsun Meslek Yüksekokulu'nun taşınmasının uygun olacağını düşündük. Bunu üst yönetim olarak düşündük, henüz kurul kararı almış değiliz. Valimizle konuştum, Sağlık Bakanımızla da görüşeceğim. Gerekli tüm çalışmalar yapıldıktan sonra bu işi gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

KONUŞUNCA İKNA OLDULAR

Samsun Meslek Yüksekokulu'nda okuyan öğrencilerin konuyla ilgili duydukları rahatsızlıkları da dile getiren Bilgiç, "Tabi ki öğrencilerimizin kendi tereddütlerinden kaynaklı 'istemeyiz' şeklinde sosyal medya üzerinden kampanyaları oldu ve Rektörlük'ün önünde de bu taleplerini dile getirmek istediler. İçeri çağırdım ve sohbet ettik. Onlara, kendilerini herhangi bir ayrıma tabi tutmak için alınmış bir karar olmadığını anlattım. Bu kararın arkasında başka bir şey aramamaları gerektiğini söyledim. Özellikle ulaşımla ilgili tereddütleri vardı. Bu kararı alıyoruz ama onların rahatı için başka kararlar da alırız. Ulaşım, ders saatlerini ayarlamak gibi kararlar. Büyükşehir'le anlaşıp ulaşım işini çözeriz, ders saatlerini de ayarlarız. 'Niye biz?' şeklinde soruları oldu, orada sıkışık bir şekilde eğitim aldıklarını anlattım. Bunları anlattıktan sonra ikna olduklarını söylediler. İletişimi sağlam kurunca sorunlar çözülüyor" diye konuştu.

126 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

Üniversitedeki FETÖ/PDY operasyonlarına da değinen Rektör Bilgiç, "Bu süreç kolay kolay bitecek bir süreç değil. Her gün önünüze yeni bir bilgi, belge gelebiliyor. Konuyla ilgili kurduğumuz komisyon görevini sürdürüyor. Son rakam itibariyle bizden 126 kişi ihraç edilmiş durumda. İncelemeleri devam eden de var. Allah 15 Temmuz gibi bir günü bir daha bu ülkeye yaşatmasın. Kendi milletine silah doğrultan, hainlik yapan bir güruhun olması büyük bir kayıp. Bunun arkasında kim varsa bu ülkeye düşmanlık için yapmıştır. Böyle kötü bir olayı bir daha yaşamamak için inşallah gereken dersler çıkarılır" şeklinde konuştu.

KİMSE CESARET EDEMEZ

Üniversite logosu ve Diş Hekimliği Fakültesi'ndeki Atatürk resminin kaldırılması yönündeki tartışmalarla ilgili de açıklamada bulunan Bilgiç, "Önce logodan Atatürk resmi çıkarılacağı yönünde söylentiler oldu. Bizim logomuzdan resmi çıkarmamız akıllıca bir şey değil. Bundan kim ne çıkar sağlayabilir? Bunu yapmak zaten aklımızın ucundan geçmez. Sadece 'logodaki Atatürk heykeli biraz silik kalıyor, daha belirgin hale getirelim mi?' dediler. Böyle bir değişikliğin arkasında başka bir şeyler aranabilir dedik ve şimdilik kalsın dedik. Bu bir senato kararı değil. Bunun arkasından Diş Hekimliği Fakültesi'nin logosuyla ilgili bir talihsizlik yaşadık. Daha önceki logo karmaşık göründüğü için daha sade hale getirmeye çalışmışlar. Bu ön çalışma ortaya çıkınca tepkiler yayıldı. Burada yine senato kararı gerekiyor ve böyle bir karar da yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunu ortadan kaldırmaya, hele de Samsun'da, kimse cesaret edemez, başaramaz" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU