Samsun'da 2015 yılının kütüphane, kitap ve okuyucu sayıları açıklandı. Verilere göre, Samsun'da en çok okuyucusu bulunan kütüphane 21 bin 527 okuyucu ile Gazi İl Halk Kütüphanesi oldu.

Ayrıca Gazi İl Halk Kütüphanesi 62 bin 209 kitap ile de en çok kitabın bulunduğu kütüphane konumunda. En çok okuyucuya ulaşan diğer kütüphaneler ise 16 bin 784 okuyucu ile Vezirköprü Fazıl Ahmet Paşa İlçe Halk Kütüphanesi, 16 bin 550 okuyucu ile Çarşamba İlçe Halk Kütüphanesi ve 14 bin 812 okuyucu ile Bafra Hasan Çakın İlçe Halk Kütüphanesi şeklinde sıralandı. Salıpazarı İlçe Halk Kütüphanesi 958, Tekkeköy İlçe Kütüphanesi 910, 19 Mayıs İlçe Kütüphanesi 700 ve Alaçam İlçe Kütüphanesi ise 687 okuyucu ile bin okuyucunun altında kaldı.

Samsun genelinde toplamda 95 bin 55 bin kişi kütüphanelerde kitapla buluşurken, 15 kütüphanede toplam 246 bin 171 kayıtlı kitap bulunuyor. 2015 yılında kütüphanelere giden 30 bin 71 kişi internetten yararlanırken, 8 kişi de konuşan kitaplıktan faydalanma fırsatı buldu.

'KÜTÜPHANEYE OLAN ZİYARETÇİ SAYISINI ARTTIRMALIYIZ'

Kütüphanelere olan ziyaretçi sayısını arttırmaları gerektiğini vurgulayan Samsun Vali Yardımcısı Recep Yüksel, 'Kütüphane, yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun, okuyan, dinleyen, meraklı, ilgili, ruhunu her daim zenginleştirmek isteyen, bilgisini yeni fikirlere açmak isteyen insanlara açıktır. Biz ülke, toplum ve devlet olarak okuma-yazmaya eskiden beri değer veriyoruz. Kitapların yakıldığı, suç unsuru olarak görüldüğü yüz yıllar öncesi dönemlerde biz, nasıl kitapları süsleyerek insanımızla buluşturmaya özen göstermişsek, şimdi de aynı değeri ve özeni gösterdiğimizi bir gerçek olarak önümüze koymamız gerekiyor. Bu gibi kurumsal kütüphanelerde okuyuculara adresi belli mekanlarla hizmet veriyoruz. Ancak çağımız bir yandan teknoloji ürünlerle kitabın dijital ortama aktarıldığı durumlarla da okuyucuyla buluşturuyor. Böyle olunca okurların başka boyutta küreselleşmeye yelken açmasına özen gösteriliyor. Kitabın kokusundan ve dokunmaktan vazgeçilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Gazi İl Halk Kütüphanemizde 58 bin dolayında kitap var. Bu sayı her geçen gün de artıyor. 2015 yılında 55 bin dolayında kişi bu kütüphaneden yararlandı. 11 bin kadar da kayıtlı okuyucu bulunuyor. Bu 11 okuyucunun yarıdan fazlası da hanım okuyuculardan oluşuyor. 55 bin olan ziyaretçi sayısını merkez nüfusumuzun 650 binde olduğunu düşündüğümüzde ziyaretçi sayısını arttırmamız gerekiyor. 52.'sini kutladığımız Kütüphane Haftası okurseverler için hayırlı olsun' dedi.

Konuşmaların ardından Anaokulu, ana sınıfı, gündüz kreş ve bakımevlerindeki öğrenciler arasında yapılan resim yarışmasında dereceye girenlere ve İl Halk Kütüphanesi'nden ödünç kitap verme bölümünden en çok kitap okuyan okuyuculara ödülleri verildi.

Program, hediye törenin ardından resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi.