Eski Samsun Belediye Başkanı Kemal Vehbi Gül, 2. İdare Mahkemesi'nde görülen ve Samsun Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlanan parkomatlarla ilgili davayı Danıştay'a taşıdığını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar gideceğin belirterek, ''Mahkeme davamın özünü es geçip, havanda su dövmüş'' diye konuştu.

MAHKEME MEŞRU KILMAYA ÇALIŞTI
Mahkemenin davayı, dayanaklarına hiçbir şekilde cevap vermeyen, çok hatalı bir gerekçeyle reddettiğini söyleyen Gül, ''Dava, imar planı iptali veya karayolları trafik kanunun herhangi bir maddesine dayanan iptal davası değil. Davalı belediyenin bu defa 'yol üstü otopark' adını vermiş olduğu hukuk dışı eylem ve işlemlerin, yolların mülkiyeti Büyükşehir'e ait olmaması nedeniyle iptali davası. En başından bu yana, 'İster özel bir şahıs, ister bir kamu idaresi isterse bir belediye, mülkiyeti tapuda üzerine kayıtlı olmayan taşınmazları ve kamuya açık yolları otopark olarak kiraya verebilir mi?' diye soruyorum. Mahkeme yalnız benim bu soruma sağlam gerekçelerle cevap verecek yerde, bu zulmu icra eden idarenin ilgili olmayan uygulamasına meşruiyet kılıfı giydirmeye çalıştı. Ben mahkemeden, Tapu Müdürlüğü'ne 'belediyenin otopark ücreti tahsil ettiği yolların tapusu, belediyenin üzerine tescilli midir, değil midir' diye sorşturmasını istedim. Ancak mahkeme, davamın özünü ve temelini teşkil eden ana noktayı es geçip kendi arzusuna göre havanda su dövmüştür'' diye konuştu.

HALKLA ALAY EDİLİYOR
Lafla hukuk devleti olunmadığını ifade eden Gül açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Belediyeler ancak tapuda kendi üzerine kayıtlı olan bir yerde otopark yaparsa işte onu işletebilir. Vatandaşa ait yollardan, denizlerden, yaylalardan ve meydanlardan faydalanma hakkını gasp eden belediyeler teşvik edilip, ekmeğin bir lira olduğu zamanda, araç sahibinden 10 lira otopark parası istemek, insan haklarıyla bağdaşmaz. Bu açıkça halkla alay etmek. Gerektiğinde ben bu davayı AİHM'ye kadar götürmeye kararlıyım. Davamın esas noktası ile ilgili mahkemeden hukuki fetva bekliyorum. Böylece hem hukuk alemi aydınlansın hem de cehaletimiz giderimiş olsun.''

Zerrin SOMUNCU