''Şakanın evrensel günü'' olan 1 Nisan'da hiç farkında olmadan kötü bir şakanın kurbanı olabilirsiniz. Dünyanın pek çok ülkesinde farklı şakaların gelenek haline geldiği ''1 Nisan Şaka Günü'' ile ilgili, farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunuyor.

1 Nisan Tarihçesi

Fransa'da ''Poisson d'avril-Nisan Balığı'' geleneğinin tarihçesi, 16. yüzyıla kadar uzanıyor. 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldırdı. Bu arada, 1 Nisan'ı hala sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi. 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise ''Nisan balığı'' ismi verildi. İngiltere'de ''Nisan Kaçıklar Günü'', İskoçya'da ise ''Guguk Kuşu-Gowk (Cuckoo)'' olarak anılan şaka günü, pagan kültüründe de yer alıyor. En eski 1 Nisan şakasının ise Romalılar döneminde yapıldığına inanılıyor.

İşte unutulmayan o 1 Nisan şakaları:

İngiliz yayın kuruluşu BBC, 1957'deki 'Panorama' adlı programında, aşırı ılık geçen kış mevsimi ve spagettilere saldıran zararlı böceklerin ortadan kalkması nedeniyle, İsviçre köylerinde bulunan spagetti ağaçlarında rekor rekolte elde edildiği yayımlandı. Yayından sonra binlerce İngiliz, kanalı arayarak evlerinde ve bahçelerinde nasıl spagetti ağacı yetiştirebileceklerini sordu.

1962'de İsveç'in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına çıkan bir teknisyen, televizyon ekranının önüne naylon kadın çorabı gerildiğinde görüntünün renkli hale geleceğini açıkladı ve yüzbinlerce izleyici bu yöntemi denedi.

1998'de "New Mexicans for Science and Reason" dergisi, Alabama Eyalet Meclisi'nin Pi sayısının 3.14159 olan değerini 3.0 olarak değiştirmeyi kabul ettiğini yazdı. Alabama Eyalet Meclisi'ne binlerce protesto mektubu gelince olayın bir şaka olduğu anlaşıldı.

1 Nisan 1976'da, BBC 2 radyosuna röportaj veren uzay bilimci Patrick Moore, o gün saat 09.47'de Pluton'un, Jüpiter'in tam arkasına geleceğini ve bu durumun dünyadaki yer çekimini etkileyeceğini duyurdu. Dinleyicilere "Tam saat 09.47'de zıplayın, havada yüzdüğünüzü hissedeceksiniz" diyen Moore'un çağrısına uyan İngilizler arasında, oturma odasında birkaç saniye havada kaldığını iddia edenler bile oldu.

2008'de BBC belgesel türünde bir 1 Nisan şakası yapmaya karar verdi. Evrim Mucizesi adlı belgeselinde, kışı geçirmek için birbirlerine sarılmaktansa güneye uçmayı tercih eden penguen görüntüleri yayımladılar. Uçamayan bu hayvanların görüntülerini montajla yatay hale getiren BBC, penguenlerin biraz olsun ısınabilmek için tropik coğrafyalara göç ettiğini anlattı. BBC'nin şaka videosu uzun süre boyunca internette en çok izlenen görüntülerden biri oldu.

BBC, 1980 yılında Londra'nın simgesi haline gelen Big Ben saat kulesinin tarihi kadranlarının kaldırılacağını, yerine dijital bir saat konacağını duyurdu. Haberi duyan Londralılar yetkilileri telefon yağmuruna tuttu. Haberi Japonya'dan duyan bir şirket İngiltere'yi arayarak, Big Ben'e takılacak dijital saat ihalesi için teklifte bulundu.

TÜRKİYE'DEN ŞAKALAR

Türkiye'de ise YGS'ye girecek arkadaşının internet şifresini öğrenen genç, arkadaşının sınav giriş yerini Kastamonu yerine Hakkari olarak değiştirdi. Sınava giriş kağıdı eline geçince neye uğradığını şaşıran genç, sınava girmek için bin 400 kilometre yol giderek sınava Hakkari'de girmek zorunda kaldı.

Antalya'da dayısına şaka yapmak isteyen bir genç, mahalle camisinden dayısının salasını okuttu. Dayının şikayetçi olması üzerine genç ve arkadaşı 2.5 ay hapis cezasına çarptırıldı.