Samsun'un Nabzı programının konuğu olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Haber Medya Satış ve Pazarlama Direktörü Sinan Sallabaş'ın sorularını yanıtladı. Rektörlük görevinde bir yılını dolduran Bilgiç, yapılan çalışmalar, projeler ve tartışmalara neden olan logo meselesi hakkında açıklamalar yaptı. Rektör Bilgiç, OMÜ ve Haber Medya Grubu işbirliğiyle ekim ayında hayata geçecek danışma kurulu hakkında da bilgi verdi.

SİNAN SALLABAŞ: Rektörlük görevinde bir yılı doldurdunuz, bu bir yıl hem çalışma hayatında hem aile hayatında nasıl geçti?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Görevde bir yılımızı doldurduk, yoğun bir tempoyla başladık ve aynı tempoyla devam ediyoruz. Ben bir akademisyen olarak iş hayatına başladım ve akademisyenliğin gecesi gündüzü yok, dolayısıyla ev halkı bu duruma alışık oluyor. Öğretim üyeliğim döneminde de hep yönetici konumunda oldum, bu yoğun temponun içinde olduğum için çoluk çocuk bunları yaşayarak büyüdü.

SİNAN SALLABAŞ: Ayrıca Rektör Bilgiç deyince raylı sistem, açık kapı uygulaması, danışma kurulu, OMÜ'deki logo tartışmaları aklımıza geliyor. Bu bir yıllık sürede geriye dönüp baktığınızda bunları gerçekleştirdik, keşke şunları da hayata geçirseydik dediğiniz şeyler var mı?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Bir yöneticinin planlayıp da projelerinin hepsini hayata geçirmesi büyük bir başarı. Aynı zamanda büyük imkanlar ve fırsatlara bağlı bir şey. Düşündüğünüz şeyleri tamamen kendi iradenizle gerçekleştirecekseniz sorun yok ama sizin dışınızda olan, size yön veren bazı durumlar varsa bu düşündüklerinizi bir yıl içinde hayata geçirmeniz pek mümkün olmuyor. İlk 6 aydaki hedefim üniversitenin sosyal ortamını değiştirmekti, çok şükür bu tesis edilmiş durumda.

SİNAN SALLABAŞ: Açık kapı uygulamasını hayata geçirdiniz, herkes gelip sıkıntısını ve isteklerini anlatabiliyor mu?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Sizin karşınıza her an birileri çıkabilir, herhangi bir randevuya veya izne tabi olmaksızın girebilecekleri bir ortam yaratıyorsunuz. Açık kapıda 50 kişinin olduğu zamanlar oluyor, birinin çıkıp, 'siz bunu demiştiniz ama bana bunu yaptınız' diyebileceği bir ortam. Ama ben kendimden o kadar eminim ki, bir yanlış varsa onu bilmek istiyorum. Randevulu sistemde herkes bana ulaşamayabiliyor ama bu sistem hem bizim için hem de diğer yöneticiler için otokontrol oluşturuyor. Faydalarını görüyoruz, benim bilgim dahilinde olmayan bazı şeyler rahatlıkla önümüze geliyor ve o an düzelttiklerimiz oluyor. Çalışanlar için de önemli bir güvence, benim için de alın açıklığı. Biz yanlışı bilmekten dolayı rahatsızlık duymayız, bilakis yanlış varsa bilelim ve düzeltelim.

SİNAN SALLABAŞ: Samsun Meslek Yüksekokulu'nun, Canik Başarı Üniversitesi'ne taşınması gündeme geldi. Daha sonra öğrenciler bu duruma tepki gösterdi, son durum nedir?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: 15 Temmuz 2016 yılından sonra bu kampüs bize geçici olarak devredildi. Hemen öğrencilerimizi ve birimlerimizi ortaya taşıyalım diye bir şey düşünmedik. Kesin tahsis yoktu ve o dönem ikinci devlet üniversitesi meselesi çok konuşuluyordu. Bundan dolayı bekledik ve orası kullanılmadığı sürece çabuk eskiyor. Bu konuyu düşünürken, Maliye Bakanı ile görüştük ve oranın bize kesin tahsis edilmediğini, kesin tahsis yapılıp yapılmayacağını sordum. Bakanımız, bu kısma takılmamamızı, taşınmamızı ve kullanmamızı söyledi. En sorunlu birimlerimiz neresi, bunları tespit ettik ve Samsun Meslek Yüksekokulu'nun sıkıntıları olduğunu biliyorduk. Biz bir başlangıç olarak yüksekokulun, oraya taşınmasını uygun gördük ama henüz kurul kararı alınmadı. Başka bir tasarruf varsa onları da göz önünde tutacağız. Öğrencilerimiz bu konudan rahatsızlık duydu ve 'istemeyiz' şeklinde kampanya yaptı. Dün de bir kısım öğrencimiz protesto etmek için Rektörlük önüne geldi, ben de buyursunlar Rektörlük makamına gelsinler, konuşalım dedim. Öğrenciler geldi, sohbet ettik, durumu anlattım ve sorunların hepsinin aşılacağını söyledim. Hepsi, 'hocam biz ikna olduk' dediler, samimi ve güzel bir ortamdı, keşke bütün sorunlarımızı böyle konuşarak çözsek.

SİNAN SALLABAŞ: Açık ve şeffaf bir mekanizma kurdunuz, bu çok önemli bir şey. Bunları yapmak ise kol kola gideceğiniz, bir takımla mümkün. Peki, bu ekibinizi oluşturdunuz mu?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Büyük oranda kurduğumuzu söyleyebilirim, çünkü tek başınıza yapabileceğiniz bir iş değil. Hem sizin düşündüğünüz bir yönetim anlayışıyla hareket edecekler hem de iletişimi sizin kadar açık tutacaklar.

SİNAN SALLABAŞ: FETÖ hain darbesinin üzerinden bir yıl geçti. Bu noktada ne durumdanız, artık sona geldik, sorunu hallettik diyebiliyor musunuz?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Tam olarak o şekilde söyleyebileceğimiz bir durum değil. Çünkü her gün önünüze yeni bir bilgi ve belge gelebiliyor, tanıyor olabileceğiniz kişileri bile gerçek anlamda tanımıyor olabiliyorsunuz. Bunun gereğini yapıyoruz, kurduğumuz komisyon görevini yerine getiriyor ve zaman zaman yeni belgelerle yeni kararlar alınıyor. En son yaklaşık 126 kişi ihraç edildi ama incelemeleri devam eden kişiler de var. Allah, 15 Temmuz gibi bir günü bir daha bu millete yaşatmasın. Kendi milletine darbe ve hainlik yapan bir güruhun olması büyük bir kayıp, çünkü yetişmiş insan gücünü de bir tarafa koymak zorunda kalıyorsunuz. İnşallah ülke bu gerçekleri yaşadı ve bir daha yaşamamak için iyi dersler çıkarılır.

SİNAN SALLABAŞ: Adalet ve bilimsel liyakat anlayışıyla yeni atamalar yapmak gerekiyor, dediniz. Bu noktadaki gelişmeler nasıl, süreç nasıl ilerliyor, her şey yolunda mı?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Bir kişinin tamamen akademik camianın içerisine dahil olabilmesi için hangi özellikleri taşıması gerekiyorsa, biz bu özellikleri esas almaya çalışıyoruz. Bu da diğer yetkililerimizin eliyle yürüyen bir şey, oluşturduğumuz akademik kriterler var. Bu kriterlerin dışında şunun oğlu, şunun kızı gibi bir ayrım olmaksınız değerlendirme yapılıyor. Bu kriterlere uyulması dışında bizim kimseye bir talimatımız olmuyor.

SİNAN SALLABAŞ: Bir konuyu açıklamak istiyorum, Türkiye'deki üniversiteler içinde ilk defa OMÜ'de yeni bir proje hayata geçiyor. Bu projenin bir tarafında OMÜ bir tarafında Haber Medya Grubu olacak. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç atandıktan sonra bir danışma kurulu oluşturdu ve Samsun'un iş çevresinde akil adamlara 'biz üniversitenin bilgisini size nasıl sunabiliriz, bu bilgilerden nasıl faydalanırsınız' diye ortak akıl toplantıları yapıldı. O danışma kurulu, Samsun'a yön veren iş çevresini, üniversite yöneticilerini ve öğrencileri bir araya getirecek. Özellikle üniversite öğrencilerine yönelik bir proje olacak. Öğrenciler, iş dünyasındaki insanlarla sohbet ederek, mezun olacaklar. Lovelet Sahnesi'nde 15 günde bir toplantı olacak, ekim ayından itibaren başlıyoruz.

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Proje ekim ayında başlayacak, projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz.

SİNAN SALLABAŞ: Teknopark var, teknoloji transferi ofisi kuruldu, bunlardan bahseder misiniz?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Üniversitelerin olmazsa olmazlarından birisi bulundukları bölgeye, bölgenin sorunlarına duyarlı çalışmalar yapması ve o sorunları çözecek projeler üretmesidir. Dünyada da Türkiye'de de üniversiteler kapılarını tamamen açmak durumunda ve akademisyenler mecburen daha büyük projeler üretmek için ciddi kaynaklara ihtiyaç duyuyor. Sanayicilerin ve akademisyenlerin birlikte proje üretebilmesi için devletin ciddi kaynak tahsisi var. Kaynakları birleştirmek ve ortak amaçlar dahilinde kullanabilmek bu birlikteliği zorunlu kılıyor. Bu birlikteliği daha sağlıklı yürütebilmek için de Teknopark'a ciddi önem verdik, teknoloji transfer ofisini faal hale getirdik. Burası sanayi ve üniversite arasındaki ara yüz. Üniversite danışma kuruluna üst akıl heyeti de diyebiliriz. İlk resmi toplantıyı yaptık, çalışmalar devam ediyor. Ortak akılla, sorular cevaplanacak. Her şey Samsun ve ülkemiz için. Milletvekillerimiz de zaman zaman gelecek, şehir-üniversite ve sanayi-üniversite buluşmaları daha kolay olacak. Biz rektörlük olarak da AR-GE projeleri üretiyoruz. Mesela havacılıkla ilgili 30 milyon avroluk, medical kümelenmeyle ilgili 5 milyonluk, kök hücreyle ilgili 2 milyon avroluk projeler sunduk.

SİNAN SALLABAŞ: Sivil havacılıkta neler oluyor, ne gibi çalışmalar var?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: 80 bin metrekarelik kapalı hangarlarımız var, uçak bakım merkezlerimiz var. Şu an Türkiye'de askeriyenin ve emniyet güçlerinin pilot eğitimlerini ihaleyle aldık. Pilotaj eğitimlerine başlayacak öğrencilerin seçiminde, belli bir saat uçuştan geçirilmeleri gerekiyor. Bu uçuş eğitimini de bizim arkadaşlarımız veriyor. Uzay ve havacılık fakültemizin bölümleri var. Buradaki elemanlarımızı, yetiştirmek üzere gelişmiş fakültelere gönderdik. Genç ekip buraya geldiğinde havacılık anlamında ciddi bir atak yapmayı düşünüyoruz. OMÜ olarak havacılık bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor. İnşallah OMÜ'yü aldığımız noktadan daha iyi bir noktaya taşıma başarısını gösteririz.

SİNAN SALLABAŞ: Tartışmalara neden olan logo meselesi var. Kim, neden, böyle bir şey yaptı?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Üniversitemizin logosundan Atatürk resminin çıkarılacağı yönünde bir haber yapıldı. Bizim Atatürk'ün resmini, heykelini logomuzdan çıkarmamız akıl dışı bir iş. Neden bir insan böyle bir şey yapsın ya da bundan nasıl bir menfaat bekler. Böyle bir şey bizim aklımızın ucundan geçmedi. Sadece tasarımcı arkadaşlarımızdan birisi, 'Logonun içindeki Atatürk heykeli, silik kalıyor. Bunu daha belirgin hale getirelim mi?' dedi, örneklerini gösterdi. Bu değişikliğin arkasında bir şey aranabilir, şimdi kalsın dedik. Bir senato kararı falan değil arkadaşlarla yapılan bir görüşme. Basın açıklaması yaptık, mesele bizim için kapandı. Daha sonra talihsiz bir şekilde diş hekimliği fakültesinin logo meselesi çıktı. Daha önceki logo karmaşık göründüğü için 'daha sade bir hale getirelim mi?' şeklinde bir tasarım oluşturuyorlar. Bu ön çalışmayı birileri görünce Atatürk'ün resminin çıkarıldığı düşüncesiyle haberler yapılmasına neden oldu. Tüzel kişiliğimizi temsil eden üniversitenin logosudur, diğer birimlerimiz logo oluşturacaklarsa kesinleşme yeri OMÜ Senatosu'dur. Senatonun aldığı bir karar olsa haklılar. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ü, sevmek, onu saymak, onun bu yoldaki çabasını, fedakarlığını anlamamak gibi bir düşünce olamaz hele ki Samsun'da. Onun için bunu kimse başaramaz ve cesaret edemez, böyle bir şey gündeme dahi gelemez. Herkes rahat olsun.

SİNAN SALLABAŞ: Son olarak neler söylemek istersiniz?

PROF. DR. SAİT BİLGİÇ: Haber Medya grubuna desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Zeynep Irmak ÖCAL