Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca 2006 yılınının aralık ayından itibaren engellilere yönelik sağladığı 'Evde Bakım Ücreti' hizmeti kapsamında Samsun'da 10 yıllık süreçte 566 milyon 389 bin TL'lik evde bakım ücreti verildiğini söyledi.

10 BİN AİLE YARARLANIYOR

Engelli evde bakım hizmetiye engelli bireylerin kendi evlerinde ve yanında insan onuruna yaraşır bir şekilde bakımının sağlanmasının öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Balcı, ''Evde bakım ücreti hizmetinden faydalanmanın bazı koşulları var. Bu koşulların ilki, engellinin ağır engelli raporunun olması; ikincisiyse aile içinde kişi başına düşen gelirin 847 TL'den az olması. Bu koşulları taşıyan tüm vatandaşlarımız bu haktan yararlanabilirler. Samsun'da şu anda 10 bin 36 aileye kişi başı 960 TL olarak bu hizmetten yararlanıyor. Bir ayda engelli evde bakım ücreti alan ailelere verdiğimiz toplam ücret 10 milyon 283 bin 60 TL. 2017 yılında toplam 69 bin 798 engelli için 67 milyon 810 bin 53 TL engelli evde bakım ücreti ödemişiz. 2006 yılından itibaren verdiğimiz miktar ise 566 milyon 389 bin 341 T" diye konuştu.

HAKSIZ KAZANCA CEZA VAR

Engellilere verilen bakım hizmetinin üçüncü bir şahsa devredilemeyeceğini belirten İl Müdürü Balcı, engelli bireyin ikametinin değişmesi, engelli ve bakıcının evlenme, boşanma, vefatı ve engellinin ağır engellilik durumunun ortadan kalkması hallerinde de ailelerin 15 gün içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Sosyal Hizmet Merkezleri'ne başvurmaları gerektiğini ifade etti. Ailelerin zaman zaman engelli bireyin vefatı, gelir durumlarındaki ve hane halkı sayısındaki değişiklikler, ikamet ettikleri adresin değişikliği gibi hususlarda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne geç bilgi verildiğini ve bunun sonucunda da vatandaşın yüklü miktarda geri ödeme yaptığının altını çizen İl Müdürü Balcı, "Haksız kazancın önüne geçilmesi, vatandaşlarımızın mağdur duruma düşmemesi için engelli evde bakım ücretinden yararlanan ailelerin bu hususlara dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

Zerrin SOMUNCU