Medicana International Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Selçuk Tepe, diz sağlığını korumanın öneminden bahsetti.

Diz ekleminin vücutta en fazla ağırlık taşıyan ve dolayısıyla en fazla yıpranan eklem olduğunu belirten Op. Dr. Selçuk Tepe, 'Yaşlılık ve yanlış kullanımla birlikte diz eklemi sorunları günümüzde daha da artmıştır. En sık rastlanan diz ağrı sebebi ise kireçlenmedir' dedi. Op. Dr. Selçuk Tepe, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı.

GONARTROZ NEDİR? KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Diz eklemindeki kıkırdağın ilerleyici bir hastalığıdır. Kıkırdağın önce yumuşaması ile başlar ve kıkırdak harabetiyle devam eder.

Kireçlenme (gonartroz): Halk arasında eklemde sıvı azalması şeklinde ifade edilir. Orta ve ileri yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülür. Bunların dışında geçirilmiş travma ve diz çevresi ameliyatlar, iltihaplı eklem hastalıkları ve doğuştan gelen bozukluklar en önemli sebeplerdir. Bu nedenlere obezite eklendiğinde risk artmaktadır.

GONARTROZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

En önemli belirtileri dizlerde ağrı ve şişliktir. Eklemde tutukluk ve krepitasyon olarak tanımladığımız eklemdeki tıkırtı sesi diğer belirtilerdir.

TEŞHİS

Hastalığın teşhisi yapılan muayene ve röntgen ile konulur. Nadiren mr ve ct görüntülemede gerekebilir.

TEDAVİ

Gonartrozun tedavisi kıkırdak ve kemik yapıdaki dejenerasyonun yani yıpranmanın derecesine ve hastanın fiziksel şartları göz önüne alınarak yapılır.

Hastalığın çeşitli evreleri olduğundan dolayı, tedavisi de evresine göre konservatif tedavinden cerrahi tedaviye uzanan çok geniş bir yelpazede ele alınmalıdır. Tedavinin ilk aşamasında analjezikler, antiflamatuar ilaçlar kullanılır. Bu tedaviye fizik tedavi de kombine edilebilir. Eklem içi enjeksiyonlar ( hyaluronik asit, PRPC Trambositten zengin plazma ve steroid ) ve kıkırdak destekleyici ( Glukozamin, kondroitin ) ürünlerde erken evrede yararlı olabilir.

Yukarıdaki tedavilerle şikayetler düzelmiyor ve kişinin günlük yaşantısını etkileyecek düzeye geliyorsa cerrahi tedavi önerilir. Cerrahi olarak artroskopik debribman, tibial astetomi ve son olarak da diz protezi tedavisi uygulanır.

Diz ekleminizi korumak için;

  • Uzun süre ayakta ve aynı pozisyonda kalmamalıyız.
  • Kilo almamaya özen göstermeliyiz.
  • Ağır yük taşımaktan kaçınmalıyız.
  • Düzenli egzersiz ve spor yapmalıyız.
  • Yürüyüş yaparken uygun ortopedik ayakkabılar tercih etmeliyiz.
  • Günlük hayatınızda eklem ağrısına yol açan hareketleri yapmaktan kaçınmalıyız veya size en az ağrı verecek şekilde modifiye etmeliyiz. ( Sandalyede namaz kılmak, klozet tipi tuvalet gibi)