Haberaks TV ekranlarında Burcu Düzgün'ün sunduğu Haberin Sesi programına katılan Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, fındıkta zirai don hakkında bilgiler verirken, üreticinin son durumunu da değerlendirdi.

Donla ilgili ciddi bir sıkıntı olmadığını belirten Tosun, "Don, rakıma ve arazinin yönüne göre değişebilir. Yani don olayından zarar gören de olabilir, görmeyen de. Fındığın arazi envanterinin çıkarılması lazım. Devletin resmi verileri olması ve bunun hızlıca tamamlanması gerekiyor. Bunları tespit etmek ve kayıt altına almak önemli. Zirai donla ilgili bilgi kirliliği var ve net bir rakam söylemek doğru değil" ifadelerini kullandı.

DEVLET MÜDAHİL OLMALI
Fındığın rekolte tahminlerinin sadece Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nca açıklanacak olmasını da değerlendiren Tosun, "Tek elden yapılması, bilgi kirliliğinin önüne geçecek bir uygulama ama insanların yanlış anladığı bir nokta var. Tek elden yapıldığında çok seslilik olmayacağı düşünülüyor. Bu iş yapılacaksa, bu anlamda paydaş olan, bu işle ilgilenen, emek veren tüm kesim, bu kurulun içinde olmalı. Ülkenin cari gelirini direkt etkileyen bir ürün için, devletin ulusal bir politikası olması lazım. Devletin müdahil olması lazım. Son dönemde fındıkla ilgili yaşananlar devletin görev eksikliğinin bir göstergesi. Devletin üreticiyi koruması gerekiyor. Üç milyar dolar için Avrupa'nın peşinde koşuyoruz, üç milyon Suriyeliyi ülkemizde konuk ediyoruz ama ülkenin beş milyonluk nüfusuna sırtımızı dönemeyiz " diye konuştu.

DOĞRU TESPİTLER YAPILMALI
Tosun, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ayrıca bizim için önemli olan üreticinin para kazanması. Fındıkta rekolte tahmini dediğimizde eskiden karanfil sayımı yapılırdı. Bu yıl yapılmadı. Fındıkta rekolte tahmini için süreci takip etmeniz şart. Karanfil sayımı yok, yalancı bahar ve soğuklarda bitki döllenmede de sorun yaşadı. Bu yıl bunun takibi yapılamadı. Sadece don üzerinden bilgi kirliliği yaratılmasındansa, olaya reel rakamlarla bakıp, doğru tespitleri yapmak lazım."

Pirsu DÜZGÜN