Türkiye Hazır Beton Birliği, İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğiyle İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi'nde Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri düzenlendi. Seminere alanında uzman isimler katılarak, Türkiye'de ve dünyada hazır beton sektöründeki son gelişmeler, beton teknolojisinde son gelişmeler, betonda kalite denetimleri ve Samsun beton yol uygulamaları konuşuldu.

BAŞKAN ÖNCÜ'DEN SERZENİŞ

Seminerin açılışında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, Türkiye'nin önemli bir çimento üreticisi olduğunu ifade etti. İnşaat mühendisleri olarak daha çok üretimin içinde olmak istediklerini kaydeden Öncü, bunun çabasını verdiklerini dile getirerek, 'Bir serzenişte bulunacağım; sayılarının artmasından övündüğümüz üniversiteler, yeterli fiziki koşullara, laboratuvarlara sahip değil. Her yıl 10 bine yakın inşaat mühendisi mezun oluyor. Üniversitelerin nitelik-nicelik kavramlarını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Betonun, Türkiye'deki durumu, hazır beton sektöründeki son gelişmeleri bugün konuşacağız, seminere katkı sağlayan herkese teşekkür ederim' şeklinde konuştu.

OVALARI, ORMANLARI BETONLAŞTIRDIK

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt ise toplantının önemine değindi. Betonun, dünyada ve özellikle Türkiye'de sudan sonra en fazla tüketilen ürün olduğunu ifade eden Yurt, 'Dağları, taşları, ovaları, ormanları hep betonlaştırmadık mı? Oysa bizim geleneksel malzemelerimiz vardı, bunlarla da bazı inşaatları yapabilirdik. Betonun vefalı bir malzeme olması, bizi tolere etmesi, insanlığın da bundan istifade etmesinden dolayı dozajı da kaçırarak ormanlarımızı da betonlaştırdık. Biz betonun yerli ve yerinde kullanılması gerektiğini savunuyoruz. Tünellerde, köprülerde, viyadüklerde, binalarda, tüm yüksek yapılardan, bütün yeraltı ve yer üstü tesislerinde beton kullanılıyor' ifadelerini kullandı.

VEFALI BİR MALZEME

Türkiye'nin birinci derece deprem kuşağı üzerinde olduğunu hatırlatan Yurt, yıkılan binaların çoğunun betonarme binalardan oluştuğunu dile getirdi. Yığma, eski binalarda ya da tarihi yapılarda çok fazla hasarın olmadığını kaydeden Yurt, yüksek teknolojik ürünlerin kullanıldığı binaların yıkıldığını aktardı. Yurt, 'Bundan dolayı bizim arazide, uygulamanın başında daha fazla olmamız lazım. Beton ülkemizde çok fazla kullanılıyor, betonu çok seviyoruz, hele Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak biz daha çok seviyoruz. Beton hem ülkemizde hem de dünyada çok eskiden beri kullanılan geleneksel ve vefalı bir malzeme. Yeter ki uygun şartlarda karıştırın ve uygun şartlarda yerleştirin. Çimentonun suyla teması sağlandıktan sonra belirlenen şartların mutlaka yerine getirilmesi gerekiyor' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL