Haberaks TV ekranlarında Burcu Düzgün'ün sunduğu Haberin Sesi programına katılan İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal ve Proje Yöneticisi ve Yürütücüsü Dr. Hatice Öz, 'Ağaç Yaşken Eğilir Projesi'nin amacını, hedeflerini anlattı.

Köksal, obezitenin küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, artışı engellemek için de 'Ağaç Yaşken Eğilir' projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Köksal, "Bu proje ile Samsun'daki ilkokul çağındaki çocuklara doğru beslenmeyi öğreterek obezitenin önüne geçilmesi, toplumun genel olarak sağlıklı beslenme ve fizik aktivite konusundaki farkındalığının artırılması amaçlanmıştır. Proje kapsamında yapılacak çalışmalar ile orta ve uzun vadede, sağlığı geliştirme programları aracılığıyla bireysel beslenme ve fiziksel aktivite davranışlarını değiştirme, daha sağlıklı yiyecek seçimlerini kolaylaştırmak, obeziteye bağlı mortalite ve morbitenin azaltılması, ulusal hastalık maliyeti yükünün azaltılması, sağlıklı yaşam bilincinin artırılması, yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir " diye konuştu.

ERİŞKİNLER ROL MODEL
Proje yöneticisi ve yürütücüsü Dr. Hatice Öz ise, proje kapsamında yeterli ve dengeli beslenme için öncelikle 4 besin grubuna dikkat çektiklerini ve bu besin gruplarından gün içinde ne kadar alınması gerektiğini anlattıklarını ifade ederek, "Günde 3 ana öğün 2 ara öğün vurgusu yapılıyor. Sabah kahvaltısının önemi özellikle anlatılıyor. Egzersizin hayatın bir parçası olduğu belirtiliyor ve erişkinlere çocukların rol modelleri oldukları hatırlatılıp kendilerinin de yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili yanlışlarını düzeltmeleri isteniyor. Ebeveynlere öğütler şeklinde küçük ipuçları veriliyor" şeklinde konuştu.

Pirsu DÜZGÜN