OMÜ Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni ile başlayan etkinlik OMÜ Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen 41. yıl kutlama programıyla devam etti.

OMÜ Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevilhan Mennan ve Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, fakülte dekanları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

ŞAHİN: "EĞİTİMDE SINIFTA KALMIŞ DURUMDAYIZ"

Samsun'da okullaşma oranında üst seviyelerde olunduğunu belirten Vali İbrahim Şahin, "Şehirlerde ve köylerde okul ihtiyacı bitmiş, çok modern okullar yaptık ama eğitimde sınıfta kalmış durumdayız. Samsun TEOG sınavında 40'ıncı sıralarda. Üniversiteye öğrenci yerleştirmede 30. sıralarda. Halbuki nüfus olarak Samsun 16. sırada. Onun için olmamız gereken en kötü 16. sırada. Ama ben Milli Eğitim Müdürü'ne de hedef verdim. Biz Samsun'a 3 yıl için de ilk 10'a girmek zorundayız. Bu konuda birlikte çalışmak durumundayız. Samsun'da Milli Eğitim'de 18 bin öğretmen var. Bin civarında öğretmenin de şuan dersi yok. Öğretmen fazlamız var ayrıca" diye konuştu.

AKAN: "SAMSUN'A YENİ BİR ÜNİVERSİTE KURULMASININ VAKTİ GELDİ"

Programda açılış konuşması yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Ama Samsun'da ikinci bir devlet üniversitesinin kurulmasının vaktinin geldiğini düşünüyorum. Tabi bu konu tamamen Bakanlar Kurulu ve Meclis'in konusu. OMÜ; Amasya, Sinop ve Ordu'dan sonra bir yavru daha vermeye hazır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

AKAN: "İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İLE YARIŞIYORUZ"

"Karadeniz'in ortasına konumlanmış bir üniversiteyiz. Bu üniversitenin dünyadan öğrenci çekebilmesi çok ciddi gayret gerektirir. Yurt dışından gelen bir öğrencinin ilk düşüneceği yer İstanbul, Ankara ve herhalde onlara yakın şehirlerdir. Ama biz OMÜ olarak gerek uluslararası öğrenci sayısıyla gerekse uluslararası öğrenci seçme sınavında Türkiye'de herhalde İstanbul Üniversitesi ile yarışıyoruz" dedi.

AKAN: "CİDDİ BİR YÜKSEKÖĞRETİM REFORMU GEREKİYOR"

Yüksek teknoloji geliştirilmesi için devletin üniversitelere ciddi katkılar sunduğunu belirten Akan, "Devlet gerek TÜBİTAK gerekse Sanayi Bakanlığı ve diğer kuruluşlarıyla ciddi destekler veriyor. Ancak bu sistemle bu noktaya geldiysek bu noktadan bir adım daha ileri gidebiliriz ama ciddi bir sıçrama yapamayız. Bu yüksek öğretim sistemiyle. Ciddi bir yüksek öğretim reformu gerekiyor. Çağın şartlarına uygun, rekabetçi, ortamı dikkati alan bir üniversite reformu ve sistemi gerekiyor" şeklinde konuştu.