Samsun tarihinin ilk eserlerini gün ışığına çıkaracak, kentte tarih ve kültür turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak Saathane Meydanı Projesi, yeniden başladı.

ÇEKÜL Vakfı'nın yürüttüğü proje, geçmişte ara yol yapılması için bir bölümü kesilen Taşhan'a ait temellerin bulunması sebebiyle proje durdurulmuştu. Ticarethanelerden temizlenen alanda yapılan kazı çalışmalarında da Roma, Bizans, Danişmend ve Selçuklu medeniyetlerine ait kalıntılar bulan vakıf uzmanları, projeyi değiştirmek zorunda kalmıştı.

Saathane Meydanı'nı ÇEKÜL Vakfı, yeni projenin onaylanmasıyla insanların tarihle iç içe yaşayabilecekleri, keyif alarak gezip kullanabilecekleri bir alana kavuşturacak.

GELECEK YIL TAMAMLANACAK

1516 yılında Hazinedarzade Süleyman Paşa'nın deniz dalgalarının vuruş istikameti göz önüne alarak yaptırdığı, uzun yıllar kullanıldıktan sonra Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı'nın himayesine geçen Taşhan'ın restorasyon çalışmalarına başlandı. ÇEKÜL Vakfı'nın kontrolünde yürüyen proje kapsamında tarihi Taşhan, kesilen bölümü de dahil edilerek orijinal haline uygun olarak yenilenecek. Kesilen bölümüne bakan tarafının bir kısmı yıkılan Taşhan'ın restorasyon tamamlandığında kültür ve sanat atölyesi olarak hizmet verecek.

Restorasyon çalışmalarının gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor.