Gatohospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Op. Dr. Sevinç Bilgin, hamilelik ve doğum hakkında anne adaylarını merak ettikleri konularda bilgilendirdi.

Gebeliğin uzun ve hassas bir süreç olarak kadınların yaşamında önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Op. Dr. Bilgin, "Bu süreçte öncelikli olan anne adaylarının normal yaşantılarına devam etmeleridir. Bunun sebebi ise, gebeliğin bir hastalık değil, kadın yaşamının bir parçası olmasıdır. Hamilelik döneminde yürüyüş, yüzme ve egzersiz yapılmasının anne adaylarına olumlu katkısı olmaktadır" dedi.

HEKİME DANIŞMALILAR
Hamilelerin bilgi kirliliğine maruz kaldıklarını kaydeden Op. Dr. Bilgin, "Günümüz teknoloji çağında bilgiye çabuk ulaşmanın yanı sıra maalesef zaman zaman bilgi kirliliğine de maruz kalmaktayız. Anne adayları hamilelik ve doğum ile alakalı olarak internetten edindikleri bilgilerin içeriklerine çok dikkat etmeli, merak ettikleri tüm konuları hekimlerine danışmalıdırlar. Her doğum kendine özel olduğundan doğum videoları ya da forumlarda paylaşılan olumsuz doğum deneyimlerinden mümkün olduğunca uzak durmalıdırlar" diye konuştu.

NORMAL DOĞUM TERCİH EDİLMELİ
Op. Dr. Bilgin, açıklamlarını şöyle sürdürdü: "Doğum anne adayının fiziksel durumuna göre normal (vajinal) doğum ve sezaryen doğum olarak iki şekilde gerçekleşmektedir. Kadın vücudu normal doğuma uygun olarak yaratılmış olup, bu şekilde doğan bebekler dış ortama çok daha çabuk uyum sağlamakta, enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmakta ve daha az alerjik reaksiyona sahip olmaktadır. Sezaryen doğum, çok tercih etmediğimiz ancak gerekli olduğunda yapılması gereken müdahaleli bir doğumdur. Sezaryen doğum oranlarının yükselmesinin en önemli sebebi annelerde şiddetli korkunun oluşması, normal doğum denilince herkesin aklına ağrı ve acı gibi olumsuz düşüncelerin gelmesidir. Bunun en büyük sebebi de daha önce bahsettiğimiz yanlış bilgi ya da olumsuz tecrübelerin paylaşılmasıdır."