Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulunan Makine Mühendisi Özkan Er, "Ülke genelinde kutlanacak Kurban Bayramı tatili nedeniyle seyahate çıkacak olan sürücüler trafikte yoğunluk yaşanmasına sebebiyet verecektir. Meslek disiplinimiz kapsamında yer alan ulaşım konusunda, araç sürücülerinin kazalara sebebiyet vermemesi konusunda trafik kazalarını önlemek için alınması gereken tedbirlerin tekrar hatırlatılmasında yarar görülmüştür" dedi.

Samsun 17. sırada

Özkan Er şöyle devam etti: "Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan trafik kazalarında her yıl çok sayıda vatandaşımız yaşamını yitirmekte, binlerce vatandaşımız yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Ülkemizde her gün yaklaşık 1.560 trafik kazası gerçekleşmekte, bu kazalarda ise günde ortalama 10 kişi hayatını kaybetmekte ve 342 kişi yaralanmaktadır. Trafik güvenliğinin sağlanabilmesi için alt yapı hizmetleri, acil müdahale ve ilkyardım, kaza sonrası kurtarma hizmetleri, eğitim, ilgili mevzuat düzenlemeleri ve denetim hizmetlerinin yerine getirilmesi ile mümkündür. Trafik kazalarına bakıldığında; sürücünün, yayanın, aracın ve kötü yol koşullarının kazaya neden olduğunu görüyoruz. Kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları yüzde 88 ile ilk sırada olup, Samsun ülke genelinde trafik kazası sıralamasında 17. sırada yer almaktadır. Trafik kazalarının çoğunlukla bir an önce evine kavuşmak isteyen sürücülerin kuralları ihlal etmesiyle yaşanmakta olup, bu nedenle uzun yolculuklarda son bir saatte daha dikkatli olunması gerekmektedir."

Çok önemli uyarılar

MMO Samsun Şube Başkan Yardımcısı Özkan Er, trafik kazalarını önleyebilmek için uyarılarını şöyle sıraladı:

'Kullanacağınız aracın bakımlarının yapılmış olması, lastikler, frenler, direksiyon, farlar ve cam sileceklerinin mutlaka iyi çalışır durumda olması gerekmektedir. Sürücülerin yolculuk öncesi dinlenmeleri ve uykusuz yola çıkmamaları gerekmektedir. Kazaların en önemli nedenlerinden biri de aşırı hızdır. Hız limitlerine uyulmalıdır. Unutmayınız ki hızınız arttıkça kontrolünüz azalmaktadır. Sürücü ve araçta bulunan yolcuların mutlaka emniyet kemeri takılı olmalıdır. Mecbur kalınmadıkça bagaj dışı hiçbir eşyanın araç içerisinde bulundurulmaması gerekmektedir. 10 yaş altı çocuklarımızın kesinlikle ön koltukta seyahat etmelerine müsaade edilmemelidir. 0-5 yaş arası çocukların mutlaka çocuk koltuğunda emniyet kemeri takılı vaziyette seyahat etmeleri sağlanmalıdır. Trafik kurallarına uyulmalı, uyulmayan her kuralın kazaya sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. Alkollü araç kullanılmamalıdır. Seyahatler esnasında 2 saatte bir mola verilip vücudun hareket etmesi sağlanmalıdır. Vatandaşlarımızın bayramlarını kutlar, kazasız ve sağlık dolu günler geçirmenizi dileriz.'