Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, son yıllarda mevsim değişikliğinden dolayı mart ayının fındık üreticileri açısından sıkıntılı geçtiğini belirterek, "Kış sezonu başladığında bahar aylarının sıkıntılı geçeceğini tahmin ediyorduk. Bu durumu da üreticilerimizle paylaştık. Mart ayı, 2014 yılındaki don olayı gibi olmasa da özellikle yüksek kesimlerdeki üreticilerimize sıkıntılı süreç yaşattı" dedi.

BÖLGESEL ZARARLAR VAR
Bundan sonraki süreçte yaşanan zararların kamuoyu ile paylaşılacağını aktaran Soydan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle 15, 16 ve 17 Mart'ta orta kesimlere kadar kar düştü. Özellikle 500 ile 700 rakım arasında, kısmi zararların olduğu görülüyor. 700 ile bin 100 rakım yükseklikte önemli boyutta bölgesel zararlar var. Zararların tespiti için aradan belli bir zaman geçmesi ve sıcak havanın olması gerekiyor. Hava ısınınca zarar gören yapraklar veya fındık tomurcukları kahverengi hale dönüşecek. Onun için de belli bir sıcağı görmesi gerekiyor. Bununla ilgili de gerekli tespitler yapılacak ve kamuoyuna açıklanacak."

HAYRETLE İZLENİYOR
Fındık fiyatlarında yaşanan düşüşün hayretle izlendiğini anlatan Soydan, "Üreticinin elinde önemli miktarda fındık var. Aynı zamanda manavın elinde kendi sermayesiyle aldığı fındık bulunuyor. Aslında üreticinin elindeki fındığa ihtiyaç var. Üreticimiz de istediği makul fiyatı yakalamadan pazara fındık indirmemekte direniyor" diye konuştu.