Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Derneği (SOSKADER) tarafından düzenlenen "Küreselleşme, Radikalizm ve İslam Çalıştayı" Samsun'da başladı. Ankara, İstanbul, Erzurum, Konya başta olmak üzere birçok şehirden akademisyenin katıldığı Grand Amisos Hotel'deki çalıştayın açılışına, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, TÜBİTAK Genel Sekreteri Arif Koyuncu ve akademisyenler katıldı.

Çalıştayın son yıllarda hem Türkiye'de hem de bölgesel ölçüde meydana gelen radikal hareketleri masaya yatıracağını ifade eden OMÜ İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve SOSKADER Başkanı Doç. Dr. İbrahim Turan, ''Siyaset bilim, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, ilahiyatçı ve eğitimci hocalarımızı bir araya getirdik. Çalıştayın sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlayacağız ve kitaplaştıracağız. Ana hedefimiz; Türkiye'de radikal hareketlerin önüne geçmek için eğitimin imkanlarını ve sınırlarını nasıl tespit edeceğiz, eğitim burada hangi işlevi görecek, bunu belirlemek'' diye konuştu.

ONLAR ÇAĞDAŞ, BİZ CANİ
Radikalizm kavramının net olarak ortaya konulması gerektiğini belirten Vali İbrahim Şahin ise, "İslam'la radikalizmin örtüşmeyeceğini uzun uzun tartışmak lazım. Çünkü Allah'ın sıfatlarıyla, Peygamber Efendimizin hayat tarzıyla, sahabeleriyle, sonradan gelen evliyalarla komple bakıldığında o kuşatıcı İslam'ı, neredeyse elimizden almaya çalışıyorlar. Biz sanki bunu kanıksadık gibi. Özellikle ilahiyatçılara çok fazla görev düşüyor. Dikkat edin Hristiyanların içindeki radikaller, bizimkilerden kat kat fazla. Musevilerin içinde olan radikallerin işlediği cinayetler kat kat fazla. Sadece Müslümanların memleketlerini savunmak için yaptıkları bir mücadele var. Bizim ürettiğimiz toplumu alt üst edecek silahlarımız yok. Bütün silahları Batılılar çıkartıyor, bütün insansız hava araçlarını onlar üretiyor, üzerine bombaları ve füzeleri onlar takıyor, ama biz radikal oluyoruz. Bizi birbirimize düşürüyorlar, üzerimizden para kazanıyorlar, onlar çağdaş medeni Batılı, biz Doğulu, cani ve radikal oluyoruz. Aslında bunu radikal bir şekilde ortaya koymak lazım" ifadelerini kullandı.

BİLGİ İKTİDARDIR
Şehirlerin ihmal edildiği ülkelerde radikalizmin her tarafta olacağını söyleyen Canik Belediye Başkanı Osman Genç de, "Bilginin iktidar olduğu bir çağda yaşıyoruz. Dünyanın köy olduğunu söylemek yetmiyor. Evrensel işler üretebiliyorsak küresel dünyada varız. Yerelle evrenseli tarih ile bugünü buluşturan insanlar belediyecilik yapıyor. Şehirlerin ve medeniyet kodlarımıza dönmedikten sonra dünyadaki bu radikalizmin önüne geçmek mümkün değil'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU