Şehirlerin kültürel ve doğal dokusunun korunmasına ağırlık veren yerel politikaların hazırlanmasına öncülük eden Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) 2016 yılı ilk bölge semineri Samsun'da yapıldı.

Toplantıda belediye başkanlarına seslenen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, "Sizler belediye başkanları olarak ilinizde ve ilçenizde isterseniz her şeyi değiştirirsiniz. Meclis'te biz kavgalar ediyoruz ama belediye başkanları olarak sizler birlik ve beraberlik için çalışıyorsunuz. Uğraş veriyorsunuz. Bu bağlamda belediye başkanlarını özellikle kutluyorum. Ne olursunuz birbirinizden ayrılmayın" dedi.

TOPLANTIYA YOĞUN KALITIM
"Tarihi Kentler Birliği'nin Geldiği Noktada Bölgesel Dağılım, Yeni Bir Açılım Olarak Somut Olmayan Kültür Mirası'' toplantısı Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde il ve ilçe belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Tokat Valisi Cevdet Can, Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Çahan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, İstanbul Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Van Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü Yeşim Dizdaroğlu, ÇEKÜL Vakfı UNESCO Alan Yönetim Uzmanı Namık Kemal Döleneken, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, TKB üyeleri, ÇEKÜL Vakfı üyeleri, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

KIZILIRMAK DELTASI UNESCO'NUN LİSTESİNDE
Toplantı TKB'nin ve Samsun'un tanıtım videosunun izlenmesi ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TKB Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi bir ülkedir. BM'nin kültüre, tarihe, sanata dayalı çabalarının bir araya geldiği UNESCO diye bir birimi var. Dünyanın bütün ülkeleri UNESCO'nun yaptığı kültür, sanat, bilimsel çalışmalarda katkıda bulunmak üzere buraya başvuruda bulunuyor ve rol almaya çalışıyor. UNESCO'da yapılan bu rol alma çalışmalarının içersinde somut olmayan miras ile ilgili Gaziantep Büyükşehir Belediyemizin büyük başarıları var. Bizler de doğal miras konusunda çaba içersine girdik. Kızılırmak Deltası'ndaki doğal zenginlik ile ilgili UNESCO'nun geçici listesine alıyorlar. Bugünlerde yazışmalarımız tamamlanmak üzere" dedi.

SAMSUN HALKINA TEŞEKKÜR
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba ise, "Burada sadece kültür ve tarih değil, kültür ve tarihi şehrinize yansıttığınız zaman yeni yerleşim alanlarının da farklılık oluşuyor. Daha sonra bakıyorsunuz insanların gözünün içi gülüyor. İnsanlar mutlu oluyor. Bizim bir varlığımız varmış, biz farkında değilmişiz. Daha güzel yaşam şartlarımız varmış, bir belediye başkanı geldi, dokundu ve şehir değişti. Sizler öyle insanlarsınız. Buradan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen'e ve TKB Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı'na teşekkür ediyorum. Özellikle Samsun halkına teşekkür ediyorum. Şehir halkı bütünleşmeden bir şey olmuyor. Muhalefetiyle, basınıyla, sivil toplum örgütüyle birleşmeli" şeklinde konuştu.

TERÖRÜN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ
Belediye başkanlarına teşekkür eden Fakıbaba, "Sizler belediye başkanları olarak ilinizde ve ilçenizde isterseniz her şeyi değiştirirsiniz. İsterseniz yaparsınız. Terörü bitirirsiniz. Terörün olduğu yerlere bakın. Demokrasiyi getirecek olan yerel yöneticilerdir. Meclis'te biz kavgalar ediyoruz ama belediye başkanları olarak sizler birlik ve beraberlik için çalışıyorsunuz. Uğraş veriyorsunuz. Bu bağlamda belediye başkanlarını özellikle kutluyorum. Ne olursunuz birbirinizden ayrılmayın. Bu ülke bizim. Bir ülkemiz var, bir Urfa'mız var, bir güneydoğumuz var. Her şeyiyle bu bizim. Bizi gerçekten çekemeyen değişik ülkeler var. Biz birlik ve beraberlik içerisinde yapamayacağımız hiçbir şey yok. Terörün de üstesinden geleceğiz."

ŞEHRİ ŞEHİR YAPAN İNSANDIR
Şehirlerin de ruhunun olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, "Burada siyaset alanı kadar aslında sivil toplumun, bütün toplumun farklı kesimlerinin yapacağı çok iş var. Çünkü konu ve sorun çok boyutlu. Siyasi kararlar toplumda karşılık bulamadığı sürece ne yazık ki hemen çözüme ulaşamazlar. Halk bunu sahiplenirse, bütün ülkemiz bunu sahiplenirse o zaman hızla başarıya ulaşmak mümkündür. Türkiye hepimizin, bu memleketin her santimetre karesi hepimizin, dolayısıyla hepimizin üzerinde hem bunun onuru kadar aynı zamanda sorumluluğu var. Bu sorumluluk doğrultusunda üzerimize ne düşüyorsa mutlaka yapmak durumundayız. Diyarbakır ne karpuzla ne de terörle anılmayı hak edecek bir şehirdir. Diyarbakır bir medeniyetler şehridir. Şehirlerin ruhu vardır. Biz bugün mahalleler oluşturmaktan bahsediyoruz. Mahalle, bütün gün top oynadığı için susayan çocuk yoksa içersinde, o çocuk bulduğu ilk kapıyı çalıp da su isteyemiyorsa, kapıyı açan kadın o çocuğa su vermiyorsa oradan mahalle olmaz. Orası sadece ticaret üstü konut ve yapılaşma olur. Dolayısıyla mahalleyi mahalle yapan, şehri şehir yapan insandır. Bizim her şeyden önce şehirlilik bilincini otuşturmamız gerekiyor."

PARLAYAN YILDIZ OLACAK
Samsun'un çok güzel bir memleket olduğunu ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Dışarıdan birkaç arkadaşım geldiğinde Samsun'dan daire alıyorlar. Bugün de Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba da Samsun'u çok beğendiğini söyledi. Samsun önümüzdeki dönemlerde parlayan yıldız olacak. Kuş Cenneti ile ilgili ne söylesek azdır. UNESCO zaten orayı koruma altına alıyor. Samsun'da inanılmaz güzellikler var" ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından "Tarihi Kentler Birliği'nin Geldiği Noktada Bölgesel Dağılım ve Yeni Bir Açılım Olarak Somut Olmayan Kültür Mirası" konulu panel gerçekleşti.

Bayram OK