Birden çok ilaç kullanıldığı durumlarda, ilaçların bazı ilaçlar ile veya besinler ile etkileşebileceğinin bilinmesi gerektiğini hatırlatan Dr. M. Emin Dinççağ, 'Böyle durumlarda hem hekime hem de hastaya önemli görevler düşmektedir. Bazen çok ilaç içmek hastalar için kaçınılmaz bir durumdur. Böyle durumlarda hem hasta için hem de hekimler için ciddi sorunlar var demektir. Zira ilaç bir kimyasal maddedir ve birbiriyle etkileşebilir. Onun için hastanın kullandığı ilaçları hekimine göstermesi ve ne kadar ve ne sürede içtiğini açık açık anlatması gerekir. Bazı ilaçların, bazı ilaçların etkisini azalttığı, bazı ilaçların ise birlikte kullanıldığında diğer ilaçların etkisini aşırı artırdığı bilinmektedir. Bu durum hastanın hayatını riske sokabilir' dedi.

Sadece ilaç ilaç değil, ilaçların bazı besinler ile de etkileştiği ve sağlık açısından problem oluşturabildiğinin altını çizen Dr. Dinççağ, 'Bu tür gıdalar arasında en çok bilineni greyfurt suyudur. Greyfurt suyu bazı ilaçlarla etkileşerek etkilerini azaltabileceği gibi bazı ilaçların etkisini de artırabilir. Aslında polifarmasi, yani çok ilaç yazılması bazen hekimin hastanın tanısında yeterli laboratuvar desteğini bulamadığı tanı koymada zorlandığı durumlarda olabilir. Ama akılcı ilaç kullanımı ve iyi hekimlik uygulamalarında ideal olan, az ve uygun ilaçtır. Birden çok ağrı kesici ile daha çok ağrının kesilmesi, daha yüksek doz veye birden çok antibiyotik verilerek hastanın daha kısa sürede iyileşeceği inancı yanlıştır' diye konuştu.
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, açıklamasını şöyle tamamladı:
'Çok ilaç kullanıldığı durumlarda hekimler yazdıkları ilacın diğer ilaçlarla etkileşmemesi için gerekli tedbirleri almalıdırlar. Özellikle antidepresan ilaçlar ve epilepsi ilaçları birden çok ilaç ile etkileşebilir. Hastalar da ilaç prospektüslerini okuyarak bilgileri hekimleriyle paylaşmalıdırlar. Görülen yan etki durumunda hekimler bilgilendirilmelidir. İlaçların bitkisel ürünler ile birlikte kullanıldığı durumlarda da bu tür etkileşimlerin olabileceği unutulmamalıdır. İlaçlar hekimin verdiği ölçüde ve sürede ve dozda kullanılmalıdır. Ülkemizde ilaçların yan etkisi konusunda geri bildirim henüz yeterince gerçekleştirilebilmiş bir uygulama değildir. Halk sağlığı açısından ilaç yan etki geri bildirimlerinin titizlikle yapılmasının çok faydalı olacağı bilinmelidir.'