Yapımına 2012 yılında başlanan ve Türkiye'nin en uzun karayolu tünellerinden biri olan 5.4 kilometrelik Ilgaz Dağı Tüneli'nde iki tarafın birleşmesi nedeniyle 'Işık Göründü' töreni düzenlendi.

İç Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan güzergahta zorlu Ilgaz Dağları'nı çift yönlü olarak delerek ulaşımı kolaylaştıracak tünelin Çankırı yönünden girişi olan Kadınçayırı mevkiinde düzenlenen 'Ilgaz Tüneli Işık Göründü' törenine Bakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Vali Vahdettin Özcan, Kastamonu ile Çankırı milletvekilleri Muhammed Emin Akbaşoğlu, Hüseyin Filiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, bürokratlar,vatandaşlar ve tünel inşaatında çalışan işçiler katıldı.

Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, '9 Kasım 2012 soğuk kış gününde burada temel atmıştık ve bugün 3 yıldan az bir fazla zaman geçti 11 kilometrelik tünelin ışığını gördük. Dile kolay eskiden bir Bolu Dağı tüneli vardı bir efsane olmuştur. 20 sene tamamlanmadı sonunda umutsuzluğa kapıldık acaba bu tüneli depo mu yapsak diye arayış içine girdik o tünel bunun yarısı kadardı ama şimdi 11 bin metrelik tüneli 3 yılda tamamladık. Değerli vatandaşlarımız bu yıl içerisinde 60 kilometre tüneli bitireceğiz. Nereden nereye? Türkiye nereden nereye geldi? 70 Sent'e muhtaç Türkiye bugün bir yılda 60 kilometre tünel bitiren bir ülke haline geldi. Türkiyeyi kıskanıyorlar. Haklılar çünkü Türkiye dünyanın en büyük havaalanını yapıyor, dünyanın en büyük köprüsünü yapıyor Türkiye sadece dağları delip tünellerle geçmiyor. Fatih'in torunları denizin altından arabaları geçiriyor. O yüzden Türkiye'yi kıskanıyorlar. Varsın kıskansınlar bu millete yapılacak hizmetlerle onlar en iyisine layıktır. Bizi kıskanıyorlar haklılar ama çatlamasınlar sadece onlar da çalışsın onların da olsun. Çok değerli kardeşlerim bu tünel hizmete alındığında Kastamonu-Çankırı arası mesafe kısalacak 6 kilometre daha kısalacak. Şu dağı tırmanan yoldan Dipan'a, Kastamonu'yu yokuş aşağı indiğimizde mesafe 26 kilometre. Bu mesafeyi tünelden gittiğimiz zaman 8 dakikada gideceğiz dağdan gittiğimiz zaman eğer kış yoksa 35 dakikada gideceğiz, 4 kat daha kısa sürede Ilgaz Dağı'nı geçeceğiz. Bu ne demektir? Bu, emniyet demektir, konfor demektir, medeniyet demektir. Yol medeniyettir. Ya bir yol bulacaksın ya da bir yol açacaksın yollara hendek çukurlar açmayacaksın. Türkiye'yi aklı sıra bölmeye çalışanlar işte gelin görün Ilgaz'ın, Türkiye'nin gücünü görün. O küçük aklınızla bin yıldır bu topraklarda kader birliği yapmış milleti asla korkutamazsınız. Siz o küçük aklınızla 78 milyonun kardeşliğini bozamayacaksınız çünkü bu millet 'bağımsızlık benim karakterim' diyerek yola çıkmıştır. Bugün yüreğimiz yanıyor, şehitlerimiz oluyor. Şehitlerimiz bizim kalbimizdedir. O şehitler ki bu toprakların bağımsızlığının teminatıdır. Bayrağımızın rengi şehitlerimizin kanıdır. Bayrağımızın hilali bağımsızlık aşkımızın sembolüdür. Bayrağımızın yıldızı her bir şehidimizin namıdır. Bu ay yıldızlı bayrağımıza gözümüz gibi bakacağız. Göz diken hainlere asla fırsat vermeyeceğiz. Tek vatan, tek devlet, tek millet, tek bayrak... Bir kez daha bu önemli eserin hayata geçmesinde gayret gösteren, emek gösteren, vizyonuyla, liderliğiyle bize yol gösteren çok değerli Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum, Başbakanımıza teşekkür ediyorum ve nihayet bu yolun yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.