Medicana Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, kolon kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Kolon kanserinin, dünyada her yıl 655 bin kişinin ölümüne neden olan, kanser türleri arasında en yaygın dördüncü, ölüme sebep olan türler arasında da üçüncü kanser türü olduğunu belirten Uzm. Dr. Uysal, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:

'Belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen kolon kanseri, özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişileri tehdit etmektedir.

Kolon (bağırsak) kanserinin oluşmasında beslenme alışkanlığı ve genetik faktörlerin etkin rolü vardır. Vücutta, ince bağırsağın bitim yerinden makata kadar olan kısmında görülür.

Hangi Yaş Grupları Kolon Kanseri Riski Altındadır?

Kolon kanseri sıklıkla 60-70 yaş arasında görülür. Ailesinde erken yaşta kolon kanseri olmayanların, 50 yaş altında bu hastalığa yakalanma ihtimali azdır.

Kolon Kanserinde Hangi Faktörler Etkilidir?

  • Kolonda, bağırsak iç kısmında bulunan ve 'polip' denilen et parçalarının varlığı riski artırır. Kişiye daha önceden kolon kanseri teşhisi konmuş ve tedavi görmüş olsa da, risk devam etmektedir.
  • Yumurtalık, rahim ve meme kanserli hastalar da kolon kanseri açısından risk altındadır. Sigara kolon kanserine yakalanma riskini artırır.
  • Beslenme alışkanlıkları kolon kanseri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kırmızı etten zengin ancak meyve ve sebzeden fakir yemek yeme alışkanlıkları riski artırır.
  • Düşük selenyum düzeyi, iltihabi bağırsak hastalıkları, bazı virüs türleri, endüstrileşmiş ülkeler gibi çevresel faktörler (fast food, işlenmiş besinler), ağır alkol tüketimi kolon kanserine yakalanma ihtimalini artırır.
  • B6 vitamini alınımı kanser riskini azaltır.
  • Fiziksel olarak aktif insanların kansere yakalanma riski düşüktür.

'Kalıtımla Geçen Kolon Kanseri' Ne Demektir?

  • Ailesel genetik tanımlamada bağırsak kanseri teşhisi varsa, bu geçmişe sahip kişide de mutasyona uğramış bir gen nedeniyle bağırsak kanserinin ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Bu koşullar bilimsel anlamda şöyle tanımlanabilir; ailenin aynı kanadından (anne, dayı, büyükanne) en az iki akrabada bağırsak kanseri varsa, yakın akrabalardan biri 45 yaşından önce bağırsak kanserine yakalanmışsa ya da ailenin aynı kanadında bağırsak kanseri ya da rahim kanseri mevcutsa bunlar genetik yatkınlığı artırır. 45 yaşından önce erken teşhis için gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.

Kolon Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Kolonoskopide alınan poliplerin üzerinde, kanser erken evrede yakalandığında ameliyat gerekmeyebilir, bu hastalar yakın takibe alınır. Kanser ileri evredeyse ameliyat yapılır. Ameliyat açık veya laparoskopik denilen kapalı işlemle yapılabilir. Bazen çok ileri evrelerde, bağırsak tıkanması ve karın şişkinliği ile acilen ameliyat yapılan hastalarda bağırsağın ucu karına alınabilir. Daha sonra doktor kararına göre, ilaç ya da ışın tedavisi de tedaviye eklenebilir.'