Tüm Türkiye'nin genelinde olduğu gibi Samsun'da da mülteciler ve yabancılar ile ilgili sorunlar zaman zaman boy gösteriyor. Esnafların Samsun'da yabancıların açtığı izinsiz dükkanlardan dolayı mağdur olduğunu dile getiren SESOB Başkanı Eyüp Güler, esnafların sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.

'TÜRKİYE'DE ESNAFLIK YAPMANIN KANUNLARI VARDIR'

Türkiye'de esnaflık yapmak için bir takım kanunların yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizen Hacı Eyüp Güler, 'Biz Türk toplumu olarak tabi ki düşkünün yanındayız. Bu din, dil, ırk ve milliyet gibi değerlere bakmadan önce insan olduğu için yapılan bir şeydir. Fakat mültecilerin izinsiz olarak esnaflık yapması konusu değişik bir konudur. Türkiye'de bir kişinin esnaflık yapabilmesi için belli bir takım kanunlar vardır. Bu kanunlar ölçüsünde esnaflık yapmak isteyenlerin maliyeye başvurması, esnaf sicilini yaptırması, esnaf odasına kaydını yaptırması lazım. Ben geldim açtığım mantığı kabul edilebilir bir şey değildir. Yabancı da olsa Türk de olsa dükkan açmak isteyen bir kişi üstüne düşen gereklilikleri yapmaya mecburdur' dedi.

'YABANCILARIN DÜKKAN AÇMASINA KARŞI DEĞİLİZ, İZİNSİZ DÜKKAN AÇMALARINA KARŞIYIZ'

Yabancılar tarafından açılan izinsiz dükkanlara karşı olduklarını vurgulayan Güler, 'Dışarıdan gelip de çalışmayacaklar diye bir şey de söz konusu değil. Biz mültecilerin ya da ülkemize gelen yabancıların dükkan açmasına karşı değiliz. İzinsiz dükkan açmalarına karşıyız. Çalışma izni olup da çalışmak isteyen yabancılar, dükkan açmak yerine bizim esnaflarımızın yanında da çalışabilirler. Biz esnaf odaları olarak bu arkadaşlara gerekli desteği vermeye hazırız. Biz, izinsiz, ruhsatsız, vergisiz dükkan açıp da bizim esnaflarımızın 3'te 1 fiyatına iş yapan yabancıların açtığı dükkanlara karşıyız. Durum böyle olunca bizim esnafımız da ya dükkanlarını kapatmak zorunda kalıyor ya da zarara uğruyor. Biz, yabancıların esnaflık yapmasına karşı değiliz. Sadece her şeyin kanunlara ve nizamlara uygun yapılmasından yanayız. İzinsiz açılan bu dükkanlarla alakalı olarak da gerekli yerlere gerekli başvuruları yapacağız' diye konuştu.