Amasya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) bünyesinde iki yıldır uygulanan çalışmada yaklaşık 25 yıllık özverili çalışmalarını bu projeyle sentezlediklerini belirten Prof. Dr. Cansaran, 'Tamamlanan proje sonucunda Amasya'da doğal olarak yetişen 98 familya ve 540 cinse ait bin 738 tür ve türaltı bitki taksonu tespit edildi. Bu taksonların 227'si endemik olup, yüzde 13,06'lık endemizm oranı belirlendi. En fazla takson içeren ilk 5 familya sıralaması asteraceae (Papatyagiller) 219, Fabaceae (Baklagiller) 185, Poaceae (Buğdaygiller) 124, Lamiaceae (Ballıbabagiller) 119 ve Brassicaceae (Turpgiller) 103 şeklinde gözlemlendi' dedi.
Yurdun değişik bölgelerinde de çalışmalar da bulunduklarını hatırlatan Cansaran, 'Bu sonuçlar ilimiz florasının zenginliğini ve Amasya'nın Türkiye florasının neredeyse 6'da 1'ine yakın bitki taksonunu bünyesinde barındırdığını bizlere göstermektedir' diye konuştu.
İç Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgeleri arasında bulunan Amasya'nın bitki coğrafyası bakımından ise Avrupa-Sibirya ile İran-Turan floristik bölgeleri arasında bir geçiş sahasında yer alması ve yer yer mikroklima gösteren alanlara sahip olmasının floristik zenginliğin en önemli sebeplerinden olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Yıldırım da, 'Bu tip floristik araştırmalar elbetteki son bulmuş değildir. Her ne kadar şimdilik Amasya il florası ortaya konulmuş olsa da yapılacak olan yeni projeler ve araştırmalar ile elde edilmiş olan veriler güncellenmeye devam edecektir' şeklinde konuştu.

Amasya bitki zengini