2017 yılında Samsun'da yapılacak olan 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın ilk HDK Toplantısı Bakan Akif Çağatay Kılıç'ın katılımlarıyla Samsun'da Mustafa Dağıstanlı Spor Salonu Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Yapılan toplantı öncesinde Bakan Kılıç, olimpiyat hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi.

'23. YAZ İŞİTME ENGELLİLER OLİMPİYATLARI, EN İYİ ŞEKİLDE 2017 YILINDA SAMSUN'DA YAPILACAK'
Olimpiyatların en iyi şekilde yapılacağının altını çizen Bakan Akif Çağatay Kılıç, 'İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın 2017 yılında Samsun'da yapılmasıyla ilgili olarak ilk Hazırlık Denetleme Kurulu (HDK) toplantımızı yapıyoruz. İnşallah ülkemize hayırlı olur. Samsun zaten sportif anlamdaki organizasyonların düzenlenmesiyle ilgili büyük bir tecrübeye sahip. Şu anda Samsun'da Boks Olimpiyat Elemeleri yapılmakta. Geçen hafta içerisinde judo ve tekvando organizasyonlarının müsabakaları yapıldı. Farklı uluslararası organizasyonların şehrimizde yapıldığı bir dönemdeyiz. Samsun'un alt yapısı hem bu uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapma noktasında müsait hem de şehrimizin bu konudaki dinamikleri de önemli bir göstergedir. 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları, en iyi şekilde 2017 yılında Samsun'da yapılacak. İlk yapılan oyunlar, 1924 yılında Paris'te yapılmıştı. Uluslararası İşitme Engelliler Federasyonu'nun 109 ülkesi bulunmaktadır. Davet edeceğimiz ülke sayısıyla beraber toplamda 120 ülke bu olimpiyatlara katılmış olacak. Bundan önceki en son Sofya'da yapılan olimpiyatlarda 90 ülkenin katılımı gerçekleşmişti. Biz bu sayıyı 120 ülkeye taşıma hedefindeyiz' diye konuştu.

'SPOR ALT YAPISI VE SPORCU GELİŞİMİ FARKLI BİR NOKTAYA GELDİ'
Her geçen gün verdikleri sözleri tuttuklarını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, 'Ülkemiz, 2002 yılından beri Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlık döneminde başlatmış olduğu değişim, gelişim ve atılım hamlesiyle birlikte ekonomik ve sosyal gelişiminin çerçevesinde aynı zamanda spor alt yapısı ve sporcu gelişimi de gençlikle beraber çok farklı bir noktaya gelmiş durumda. Bizim bütçemiz de 13 yılda 15 kat arttı. Yatırım bütçemizden bahsediyorum. Bu aynı zamanda sporcuların yetiştirilmesi, farklı illerde ortaya konan çalışmaların daha verimli olmasını sağladı. 81 ilimizde gerçekten gençlerimize yönelik olarak, sportif anlamdaki yatırımlar olsun, gençlikle ilgili yatırımlar olsun gerçekten büyük bir hamle yapmış durumdayız. Sayın Başbakanımızın da bugün açıklamış olduğu 64. Hükümetimizin kurulmasından itibaren yapılan çalışmalarla ilgili seçim döneminde verilen sözlerin yerine getirilmiş olmasıyla ilgili yapılan toplantıda gördünüz ki biz verdiğimiz sözleri yerine getiriyoruz' şeklinde konuştu.

'BUNDAN ÖNCEKİ BİRÇOK ORGANİZASYONU TÜRKİYE'DE BAŞARIYLA YAPTIK'
Çok önemli organizasyonları başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Kılıç, 'İşitme engelliler olimpiyatları ile ilgili olarak değerlendirme yapacak olursak, Valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin, Üniversitemizin, Gençlik ve Spor Müdürlüğümüzün, teşkilatımızın ve Spor Genel Müdürlüğümüzün yakın takipleriyle ve çalışmalarıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın gücünün arkasında olduğu bir organizasyon olacaktır. Bugünkü HDK toplantısında, oluşumun bugüne kadar yapılmış olan çalışmaların değerlendirilmesi, daha sonra da Lozan'da yapılan toplantının bir değerlendirmesini yapacağız. Bu anlamda tüm katkı veren ve destek olan herkese teşekkür ediyorum. Bakanlığımızın ve devletimizin tüm gücünü bu organizasyonun arkasına koyarak bu işi en iyi şekilde gerçekleştireceğiz. Bundan önceki birçok organizasyonu Türkiye'de başarıyla yaptık. Bu oyunla ilgili çalışmalara aynı kararlılık ve dirayetle devam edeceğiz. Bu organizasyon Samsun'a hem tanıtım açısından hem de gelişmesi açısından önem teşkil edecektir' ifadelerini kullandı.
Toplantıya ayrıca Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Müsteşar Faruk Özçelik, Müsteşar Yardımcısı Kamuran Özden, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, KYK Genel Müdür Yardımcısı Recep Ali Er, Spor Genel Müdür Yardımcısı Dursun Türk, SGM Uluslararası Organizasyonlar Dairesi Başkanı Ozan Çetiner, Vali Yardımsı Ali Galip Saral, Spor ve Gençlik Hizmetleri İl Müdürü Güven Özyurt, İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kithir ve Federasyon Başkanı İşaret Dili Tercümanı Umut Tufan katıldı.