30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 95. yıldönümü dolayısıyla CHP Samsun İl Başkanlığı ve bazı sivil toplum kuruluşları, Anıt Park'ta Atatürk Anıtı önünde alternatif bir kutlama programı düzenledi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, konuşmalar ile devam etti. Programa, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Işık Özkefeli, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

GÜN BERABERLİK GÜNÜ

30 Ağustos'un şanlı bir zafer günü olduğunu belirten ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, Türk milletinin tarihinin nice zaferlerle dolu olduğunu dile getirdi. Başkan Özkefeli, 'Mohaç da bizimdir, Malazgirt de. Bizans'ın diz çöktüğü İstanbul'un fethi de bizimdir, Çanakkale de bizim. Sakarya da bizimdir. Dumlupınar da, Büyük Taarruz da bizim. Tarih, vicdanımıza kazınan olayların hafızasıdır. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları olmak üzere bu uğurda hayatlarını seve seve feda eyleyen şehitlerimizi, canlarını hiçe sayan gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum' diye konuştu.

İLELEBET KUTLANACAK

30 Ağustos Zaferi'nin, yok olan bir ulusun yeniden dirildiği gün olduğunu dile getiren CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, dünyadaki mazlumların bu günü örnek aldığını ifade etti. Kurtuluşun, bağımsızlığın ve elde edilen demokratik haklarının, bu zaferden sonra kazanıldığını kaydeden Zeybek, 'Elimizden alınmak istenen haklarımız için mücadele ediyoruz. Cumhuriyeti yok etmek isteyenler, cumhuriyet kelimesini ağzına alamayanlar ve tüm kazanımları yok etmeye çalışanlara karşı bugün buradayız. Ulusumuzun önderi, cumhuriyeti biz emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere onun silah arkadaşlarını, o meydanlarda hayatlarını kaybeden şehit ve gazilerimizi şükranlar anıyorum. 30 Ağustos Zaferi, ilelebet kutlanacak' şeklinde konuştu.

BİZ BARINDIRMA VAPURUNDAYIZ

'Kimin kayığına binerse onun küreğini çekmeye alışık olanlara inat biz halen Barındırma vapurundayız ve orada kalmaya devam edeceğiz' diyerek sözlerine başlayan CHP İl Başkanı Tufan Akcagöz ise 95 yıl önce vatan için mücadele eden başta Mustafa Kemal Atatürk'e, tüm şehitlere, gazilere ve yurtseverlere çok şey borçlu olduklarını dile getirdi. Akcagöz, 'Özellikle milli bayramlarımız; ateşi harlama bayramları olsun. Milli mücadele aşkınızı bu günlerde ateşleyin. Dönem maval okuma ve çok laf söyleme dönemi değil, dönem icraat dönemi. Başka zaferlerle mukayese etmeye gerek yok, Malazgirt Zaferi de bizim, 30 Ağustos Zaferi de bizim. Malazgirtçiler ve 30 Ağustosçular diye bir şey yok, hepsi bizim tarihimiz. Bunları yapanlar, bu bölücülükten vazgeçmek zorunda. Türk tarihinde onlarca destan var, yeni destan çıkarmaya da hiç ihtiyaç yok. Destan istiyorsanız Türk milletinin şanlı tarihine bakın. İşte bugün o destanlardan biri için meydanlardayız' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL