Deniz ulaşımından faydalanmayanların deniz kenarında yatırım yapmak istemelerini anlayamadığını ifade eden Başkan Yılmaz, iş adamlarına yatırım için hali hazırda kurulu bulunan organize sanayi bölgelerini adres gösterdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı öncesinde AK Partili meclis üyeleri, Samsunum-1 gemisindeki grup toplantısında buluştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın başkanlığındaki toplantıya AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, İl Başkan Yardımcısı Yılmaz Açan, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk ile ilçe belediye başkanları ile meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda kentin ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, iş adamlarının 'Yatırım için yer yok' eleştirisine değindi.

Yatırımcı için yer meselesinin Türkiye'nin her yerinde büyük bir problem olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, 'Çünkü her sanayici, devletin yeri kendisine bedava vermesini bekliyor. Hükümetimiz, sanayicilere, iş adamlarına, girişimcilere her türlü desteği veriyor. Ülkenin kalkınması için yeri de bedava veya çok ucuz fiyatlarla vermelisiniz diyen zihniyet, Türkiye'nin her yerinde geçerli. Ama bu her yerde geçerli olan anlayışın hareket alanı, Karadeniz'de biraz daha dar. Doğu Karadeniz'de bedava da olsa sanayiciye verecek yeriniz yok. Coğrafya buna müsait değil' dedi.

'1. SINIF TARIM ARAZİLERİNİN ÜZERİNE BU SANAYİ TESİSLERİ KURULDU'

Sanayi yatırımı konusunda Samsun'da farklı bir durum yaşandığını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, 'Samsun'da sanayi tesisi kurmak isteyenler hep, deniz kenarlarını istiyor. Samsun'da bir fabrika kuruyorsam, deniz kenarında olmalıyım, eğer ihracat yapıyorsam bir iskele kurabilmeli, mallarımı buradan ihraç edebilmeliyim gibi bir kabul içindeler. 'Ucuz olan deniz ulaşımından istifade etmek için bunu kullanmalıyım' diyor. Bu doğru, menfaati gereği bunu söyleyecek. 1950'li yıllarda Kirazlık'ta bostanlar vardı. Örnek ve İlkadım Sanayi Bölgelerinin üzerinde karpuz tarlaları vardı. 1. sınıf tarım arazilerinin üzerine bu sanayi tesislerini kurduk. Gülsan Sanayi Sitesi'ni getirip şehrin burnunun dibine kurduk. Bunların kurmakla, denizle hangi ilişkileri vardı. Sahilde olmalarının ticaretlerine bir faydasını söyleyebilir misiniz? Tekfen, Cengiz Grup ve Yeşilyurt haricinde iskele kurup denizden ihracat yapmayanların denizin kenarını istemesinin bir önceliği, mantığı yok' diye konuştu.

"YERİMİZ VAR, OSB'LER YATIRIMCI BEKLİYOR"

Yatırım yapmak isteyenlere kurulu bulunan Kavak, Bekdiğin ve Bafra OSB'leri adres gösteren Başkan Yılmaz, 'Samsun'da nehirlerin taşıyıp denize boşalttığı alüvyonlarla oluşmuş ovalarımız var. Son derece muhteşem kumsallarımız, doğa harikası alanlarımız, topraklarımız var. Çok verimli tarım alanlarımız söz konusu. Bu kıymetli alanlara, denizle ilişkiniz yok ise, ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlamayacaksanız, denizden ihracat yapmayacaksanız, niye denizin kenarına fabrika kuracaksın. Yer istiyorsanız, Bekdiğin, Kavak OSB, Bafra OSB boş. Gelip burada kurabilirsiniz fabrikanızı. Kavak 25 dakika. Hem karayolu hem de demiryolu bağlantısı var. Türkiye'nin hiçbir şehrinde böyle bir OSB yok. Sadece Samsun'da var. Bu imkan varken, yer yok denilmesini anlamakta güçlük çekiyorum. Bizim yerimiz var ve şu an boş duruyor. Gelin hazır OSB'lerde yatırım yapın. 'Yer yok' diye bir şey yok. Yerin de bir bedeli var. 1. sınıf tarım arazisini stratejik değilse bedavaya veremeyiz. Bunun hesabını bize sorarlar. Denizin kenarında olmayı gerektiren bir mecburiyet ne var? Ayrıca Anayasa'da, Toprak ve Mera Kanunu'nda da böyle bir müsaade yok. Uluslararası ölçekte de böyle bir şey söz konusu olamaz. Bu tür talepler, doğru değil ve yapılabilirliği yok' değerlendirmesinde bulundu.

'GÜLSAN'IN YERİNE CUMA CAMİSİ YAPILACAK'

Gülsan Sanayi Sitesi'ni kaldırmaya yönelik çalışmalara da değinen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, 'Bu konuda adım adım ilerliyoruz. Gülsan ile ilgili konuda oradaki esnaflarımız gitmeye yer arıyorsa eğer hepsine yer göstermeye hazırız. Yeni hazırladığımız yeri de gösterebiliriz, İlkadım, Örnek Sanayi Sitelerinde de. Raylı sistemi de oraya götürüyoruz. Her gün de cazibesi artıyor. Yer arayıp da bulamayanlara yer bulacağız. Ama bu bedava olmayacaktır. Bedava yer yok. Burası şehre yakışmıyor. Ne yapıp edip kredi kullanıp parasını bulup kaldıracağız. Bu konuda kararlıyız. Burayı temizleyeceğiz. Buraya da insanlık tarihi boyunca herkesin bakıp dua edeceği muhteşem bir Cuma Camisi yapacağız. Başka da bir şey yapmayacağız. Geriye kalan her tarafı yeşillendireceğiz. Çocuklarımız oynasın, piknik yapsın. Samsun'un burnunun dibine gözü dönmüşlere rant kapısı açmayacak, yüksek katkı binalar yaptırmayacağız' ifadelerini kullandı.