Medicana Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Gümüş, Tip 2 Diyabet hastalığına çözüm olarak gösterilen ameliyatın, Türkiye için yeni bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

Op. Dr. Gümüş, ''Metabolik Cerrahi' adı verilen ameliyat yöntemi ile diyabetin yanı sıra kilo fazlalığı, kolesterol ve tansiyon yüksekliğinden de tek bir ameliyat ile kurtulmak mümkün' dedi. Op. Dr. Salim Gümüş, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:

Metabolik Sendrom ve Metabolik Cerrahi Nedir ?

'Kilo fazlalığı, diyabet, kolesterol ve tansiyon yüksekliği ile seyreden tabloya Metabolik Sendrom ismi verilmektedir. Metabolik Sendromun ameliyat yöntemleri kullanılarak tedavi edilmesine Metabolik Cerrahi adı verilmektedir.

Metabolik Sendrom olarak adlandırılan ve kilo fazlalığı veya obezite, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kolesterol metabolizması bozuklukları ile seyreden antite ciddi organ hasarı, iş kaybı ve önemli maddi kayıpların yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına da sebep olması nedeniyle üzerinde durulan önemli bir ölüm sebebidir

Tüm dünyada hem obezitenin hem de metabolik sendromun sıklığı artmaktadır.

Önceki yıllarda 'şeker hastalarına bıçak vurulmaz, çünkü yarası iyileşmez' şeklinde halk arasında yerleşmiş bir inanç söz konusu idi. Ancak, son yıllarda yapılan araştırmalar ve sonuçları Tip 2 (erişkin tipi) diyabet hastalığının ameliyat ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ortaya koymuştur. Bu ameliyatlardan sonra hastaların %75 ila %98'inde insülin veya şeker hapı kullanılmasına gerek kalmaz. Kan şekeri düzeyleri ilaçsız olarak normal veya normale yakın seyreder.

Teorik olarak, bir tip II Diyabet hastasının 10-12 yıllık süre zarfında vücudundaki insülin depolarını tükettiği ve bu dönemden sonra insülin bağımlı bir diyabet hastası olduğu kabul edilmektedir. Bu dönemden sonra hastalarda ilaç ve hastane masrafları daha da artmakta, hastalığın gidişatı da hızlanmaktadır. Bu kısır döngüyü kırabilecek cerrahi tedavi yöntemleri geliştirilmiştir

Metabolik Cerrahi Hangi Hastalara Uygun?

Artık hangi hastanın bu işlemlerden faydalanacağını öngörmemiz mümkündür. Cerrahi tedavi insülin duyarlılığını artırdığı için diyabet süresi daha kısa olan ve endojen insülin rezervi daha yüksek olan hastalar metabolik cerrahi uygulamalarından daha fazla fayda görmektedirler. Bu grup hastalarda şeker hastalığı düzelmesi %100'e yakın oranlarda sağlanabilmektedir. Hastalar uzun yıllar boyunca herhangi bir antidiyabetik tedavi almaksızın yaşayabilmektedirler. (65-70).

Yapılan ameliyatlar temel olarak ince barsaklarda bir yer değiştirme işlemini içermektedir. Ancak bu yer değiştirme işlemi birbirinden farklı bir çok teknik yöntem ile yapılmaktadır. Bunlardan en fazla yapılanları gastrik by-pass, duodenal switch, ileal interpozisyon ve biliyopankreatit diversiyondur.

Her ameliyatın bir riski vardır. Bu ameliyatlarda da herhangi bir sindirim sistemi ameliyatındaki kadar risk vardır. Toplam komplikasyon oranı %10'un altındadır.

Ameliyat Sonrası Hastaların Kazandığı Faydalar Neledir ?

Genellikle ameliyattan 1 hafta sonra kan şekeri düzelir. Bazı hastalarda bu süre 2-3 haftayı bulabilir. Şeker hastalarında böbrek, kalp, göz, karaciğer gibi organlar etkilenir. Metabolik Cerrahi uygulanan hastalarda bu organlardaki hasar, hastalığın evresi ve hasarın derecesine bağlı olmakla beraber %50'ye varan oranlarda düzelmeler görülmektedir.'

Metabolik Cerrahide Kullanılan Yöntemler?

Medicana International Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Gümüş, tip-2 diyabet hastalarına gastrik by-pass, duodenal switch, ileal interpozisyon ve biliyopankreatit diversiyon yöntemlerinden birini uyguladıklarını belirtirken, bu kapsamda bugüne kadar çok sayıdaki hastayı ameliyatla tedavi ettiklerini bildirdi.

Ameliyatlarda çok seçici davrandıklarını vurgulayan Op. Dr. Salim Gümüş, şöyle devam etti:
'18-65yaş aralığında medikal tedavi, diyet ilaç tedavisi, insülin ve egzersizle kan şekerini düşürmeyi başaramamış, her şeyi denemiş, uğraşmış, sonuç alamamış, artık organ hasarı ortaya çıkmış diyabet hastalarına bu cerrahi müdahaleyi uyguluyoruz ve yüzde 90'ın üzerinde başarı elde ediyoruz. Hasta eğer kan şekerini kontrol altında tutabiliyorsa, diyetini egzersizini yapabiliyorsa, ilaçlardan insülünden fayda görmüşse biz zaten bu bireyleri ameliyat etmiyoruz ve ameliyatı önermiyoruz. Hastada obezite var ise ayrıca her şeyi denemiş ama kontrol sağlayamamış ya da artık organ hasarı ortaya çıkmış insanları ameliyat ediyoruz. İnsülin kullanımı ile alakalı uyum sorunları yaşanıyorsa ya da insülüne bağlı yan etkiler ortaya çıkmaya başlamışsa da ameliyat açısından bir değerlendirme söz konusu.'

Metabolik cerrahide ameliyat yöntemi konusunda da bilgi veren Op. Dr. Salim Gümüş; 'Ameliyat laparoskopik olarak yani kapalı yöntemle karına 4-5 delik delinerek gerçekleştirilmektedir. Ameliyat süresi yaklaşık 2-2,5 saat arasında değişmekte, hastalar hastanede 3 ile 4 gün kalmakta ve taburcu edilmektedir' dedi.

Medicana International Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Op. Dr. Salim Gümüş; ''birçok hastaya bu tedavi yöntemi başarıyla uyguladıklarını ve çok başarılı sonuçlar alındığını söyledi. Özellikle şehir dışından ve yurt dışından gelen bir çok hastamızın tedavileri başarıyla tamamlanarak taburcu edildi'' diye konuştu.