Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Samsun Şube Başkanı Özgür Ulu, Türkiye'de ve Samsun'da sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti değerlendirdi. Şiddetin sağlıktaki sistem bozukluğundan olduğunu ifade eden Ulu, ''Çok acil güvenlik önlemine ve şiddet yasasına ihtiyacımız var. Yoksa sistem çökecek'' ifadelerini kullandı.

YATIRIM VAR, MEMNUNİYET YOK

Acil serviste ilk müdehale alanında çalıştığını söyleyen Ulu, ''Bu zamana dek, kayıtlara geçen yaklaşık 20 şiddet vakam var. Birçok şiddeti de görmezden geliyoruz. Bu artık işimizin bir parçası oldu. 2002 yılından itibaren sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen program, tamamen seçime endeksli, popülist ve halktan oy almak için onlara şirin görünmek için sağlık emekçilerini yok etme politikası diyoruz. Bu sistemin yanlış olduğunu ve yürümeyeceğini hep söyledik. Şimdi de sistem yeniden değiştiriyor. Tabii ki yenilik ve değişim olacak, ama aksayan yönleri düzeltmek yerine kendi düşüncelerine göre sistemi altüst ediyorlar. Şimdi yatırımlar on katına çıktı ama memnuniyet eksi onlara geldi'' diye konuştu.

'SİZİ BOŞUNA ÖLDÜRMÜYORLAR'

''Hasta hakkı'' kavramının siyasi söylem haline getirildiğini kaydeden Ulu, '''Benim hastam hastaneden boş çıkmayacak' denildi, bu zamana kadar boş mu çıkıyorlardı. Meydanlarda doktorları yuhalattılar. 'İğne yapamayan doktor' söylemini getirdiler ve sağlık çalışanlarını itibarsızlaştırdılar. Önceden hasta yakını 'Benim vergilerimle maaşınız ödeniyor' diyordu, daha sonra 'Sizi boşuna dövmüyorlar' demeye başladı. Şu anda 'Sizi boşuna öldürmüyorlar' diyor. Bu çok vahim bir şey. Sorunlar o kadar birikti ki, çoğunu görmez hale geldik. Hatta kanıksadık. Bugün nöbet tutan hemşireler yanlarında mutlaka bir erkek personel istiyor. Sesini biraz yükselten hasta yakınıyla hemen bizim ilgilenmemizi istiyorlar. Hemşire hanımdan, doktordan içinde olduğu bu korkuyla kaliteli bir hizmet bekleyebilir misiniz? Oysa biz hep yaşam için mücadele ediyoruz'' dedi.

SAVCILAR BİZE GÜLER OLDU

Ulu, gün içinde Samsun'da medyaya yansımayan birçok şiddet olayının meydana geldiğini ifade ederek, ''Artık adliye köşelerini aşındırır olduk, savcılar bize güler oldu. Çok acil olarak şiddet yasasına ihtiyacımız var. Bütün olayları bir psikopata bağlıyorlar ama bu ülkede başka psikopat mı yok. Önlemi alınsın o zaman? Özel güvenliğin hiçbir yetkisi yok. Cezaların caydırıcı olması gerekiyor. Samsun'da genel sekreterlik binasına silahlı saldırı oldu, ertesi gün X-RAY cihazı yerleştirildi. Bunu yapmaları olağan ama kendilerine yapıyorlarsa sağlık emekçilerini düşünmeleri lazım. Sağlıktaki sistem bozukluğunu, emekçinin yanlışlıklarına endeksliyorlar. Bütün olumsuzluklarda bizi ön plana atıyorlar. Sağlık Bakanımızın eski çalışma arkadaşlarından bu konularda hassas olduğunu biliyoruz. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyoruz. Umarız bu konuyla ilgili de derinlemesine çalışma gerçekleştirir. Zaman içerisinde neler olacağını göreceğiz. Çünkü bu tek başına Sağlık Bakanlığı'nın konusu değil. Diğer siyasetçiler gibi o da siyasetin akışına kapıldığında sorunlar çözülmeyecek'' dedi.

Zerrin SOMUNCU