Fırsat ara, güven arama. Limandaki bir tekne güvendedir ama bir süre sonra altı çürümeye başlar.
Atalarımız işleyen demir ışıldar demiştir. Bir şeyde hareket varsa beraberinde bereket getirir. Durağanlık, bir yere çakılıp kalmak adaletsizliğe neden olur. İster istemez sonunda çürüme meydana gelir. İnsan için de durum aynıdır. Zorluklar karşısında yılmayan, mücadele eden irade sahibi insanın kazanma şansı kaybetmesinden daha fazladır.
Hayatta zorluklarla mücadele ederken tereddüde düşmemeliyiz. Hata yapsak bile taş taş üstüne koymalıyız. Başarı bir son olmadığı gibi başarısızlık da ölüm değildir. Hayatta girişimcilik kalıtımsal bir yetenek değildir.Ö ğrenilebilecek bir disiplindir. Bu nedenle her türlü başarının altında büyük bir çaba ve disiplin vardır. Hiçbir başarı kendiliğinden gelmiyor: Alın teri ve göz nuruyla beslenen güçlü irade sayesinde başarı elde ediliyor. Günümüzde başarıyı elde etmiş toplumlar, yerinde sayarak değil, her an yeni şeyler peşinde koşmakla başarıyı elde ediyorlar. Başarı bir bakıma istekli, tırmanmayı seven; risk almaktan büyük mutluluk duyan insanların hakkıdır. Başarı cüretin çocuğudur. Çoğu zaman başarasızlığımızın nedeni bir şeye cesaret edememekten kaynaklanıyor; inanmaktan değil. Çünkü her türlü büyük başarı inanç temeli üzerine inşa edilmiştir. İster birey isterse de toplum olarak yapabileceğimiz şeyleri yapmaya başlarsak, kendimizi hayretler içinde bırakacak sonuçlar alırız.
Aletler nasıl paslanırsa, kafa da öyle paslanır. Bakımsız bir bahçe çok geçmeden yabani otlarla dolar. İhmal edilen bir yetenek de zamanla solar ve ölür.
Toplum olarak başarıdan başarıya koşabilmemiz, eylem planımızın sağlamlığına bağlıdır. Başarı için eylem planı bulunmayan bir hedef, ancak hayal olur. Başarı alın teri ve göz nuru ile taçlandırıldığında kalıcı olur. Toplum olarak arayış içinde olan yeni dünyalar peşinde koşan anlayışlar, bizi başarıya götürür.
Ömer PAMUK