Kamuoyunda Genel Sağlık Sigortası adıyla bilinen uygulama, birçok gencin sağlık hizmetlerinden yararlanamamasına ve 400 ila 500 lira arasında değişen borç miktarı ile karşı karşıya kalmasına neden oldu. Özellikle çalışmayan ve aynı zamanda aktif şekilde eğitim hayatına devam etmeyen gençler, GSS uygulaması ile birlikte gelir tespiti yaptırmak zorunda. Binlerce genci ilgilendiren GSS borçları, yeni torba yasa ile kısmen siliniyor. 25 yaşını aşmayan gençlerin toplamda 3.6 milyarı bulan borçları silinecek. Bu sayede okumayan ve çalışmayan gençlerin GSS borcunun kalmaması, ilerleyen dönemde de gelir tespiti, testi noktasında daha kapsamlı çalışmaların yapılması hedefleniyor.

4 milyon kişinin GSS borcu sabit kalacak!

25 yaşını aşmamış gençlerin GSS prim borçları silinirken, 25 yaşını aşan ve gerekli kriterleri sağlayamayan 4 milyona yakın kişinin prim borçları aynı şekilde kalacak. Torba yasa ile birlikte yapılacak olan düzenlemeden kimlerin yararlanacağı ve kriterlerin ne olacağı ise şu şekilde;

*18 yaşını doldurduğu halde okumayan ve çalışmayan gençler

*20 yaşında olan ve okuyan ya da işsiz gençler

*25 yaşında olan ve aktif eğitim hayatına devam eden ya da iş bulamayan gençler

Torba yasa ile birlikte 18 yaşını geçmiş ve 25 yaşına kadar yüksek öğrenim gören gençlerin GSS prim borçları devlet tarafından karşılanacak. Yüksek öğrenim görmeyen gençlerin ise 20 yaşına kadar GSS primleri devlet tarafından ödenecek. 18 yaşından 20 yaşına kadar geçen sürede iş bulan gençlerin GSS primleri ise kişiler tarafından ödenecek. Üniversite mezunu olan ve mezun olduğu takdirde iş bulamayan gençlerin iş bulana kadar GSS primleri ise devlet tarafından karşılanacak.

Gençler için son derece güzel bir düzenleme olarak görülen borç silme ve GSS prim borçlarının devlet tarafından karşılanması düzenlemesi, birçok kesimden takdir topladı.