MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM'nde çay üreticilerinin sorunlarını dile getirdi.

Usta, Karadeniz illerinin göç vermeye devam ettiğini ve bazı illerde nüfusun azaldığını; bunun altında da Karadeniz ürünrleri olan çay ve fındığın fiyatlarındaki gerileminin payının da olduğunu söyledi.

KAÇAK ÇAY
Usta, bölgede bir milyona yakın insanın geçimini çayla sağladığını, örgütlü olamayan üreticilerin çay işletmecileri karşısında güçsüz kaldığını belirterek, "Çayın getirisi önemli oranda azaldığı için üretici hem ürününü satmakta hem de parasını tahsil etmekte zorlanmaktadır. Stoklar gereğinden fazladır, tanıtım ve ihracat yetersizdir, sanayici önünü görememekte, karamsar ve moralsiz bir haldedir, üretici de büyük mağduriyet yaşamaktadır. Ama çayda en önemli sorun kaçakçılıktır. Türkiye'ye çok ciddi miktarda kaçak çay gelmektedir. Özellikle, İran üzerinden geldiği ifade edilmektedir ve kalitesizdir, hijyen koşulları açısından son derece sorunludur' diye konuştu.

İKİ ŞİRKETİN İNSAFINA TERK EDİLDİLER
Usta fındık üreticisinin de iki yabancı şirketin insafına terk edildiğini ileri sürerek, "Fındık üreticisi de mağdur edilmektedir. Şimdi, çayda mağduriyet var, fındıkta mağduriyet var, alternatif ürün politikası maalesef yeterince çalıştırılamamış, sonuç alınamamıştır. Karadeniz'in turizm potansiyeli harekete geçirilememiştir; tam tersine, doğayı tahrip edecek yatırımlara müsaade edilmektedir. Sanayi zaten Karadeniz'de yoktur. Peki, Karadeniz halkı ne yapacaktır, Karadeniz halkı nasıl geçinecektir? Bunlara karşı, Karadeniz için hassas olan ürünlerde özellikle, madem sanayiyi geliştiremiyoruz, turizmle ilgili yeteri kadar bir şeyler yapamıyoruz, hiç olmazsa var olan ürünlerle ilgili, üretimi artıracak, üretimin kalitesini artıracak tedbirlerin alınması gerekmektedir' şeklinde konuştu.

ÇAY BORSASI KURULSUN
Usta, çaydaki sorunların çözümü için işletmeci ve üreticinin biraraya getirilmesi, Çay-Kur'un kapasitesinin artırılarak kotanın artırılması, kaçak çayla mücadelede ciddi tedbirler alınmasını, çay borsasını kurulmasını, yaşlanan çay bahcelerinin yenilenmesini, devlet desteıiyle organik gübreye geçilmesi gibi bir çok öneride de bulundu.