HaberlerSamsun HaberleriSamsun Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Doğan: 'Türkiye'de et ucuz'

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Doğan: 'Türkiye'de et ucuz' - Samsun Haberleri

Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, restoranlarda yenilen bir porsiyon etin kilo başına hesaplandığında 250 TL'ye denk geldiğini belirterek, 'Vatandaş lokantada bir kiloya 250 lira verene kadar, evine alıp çoluk çocuğuyla yiyebilir'' dedi.

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Doğan: 'Türkiye'de et ucuz'

Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği BaşkanıErdal Doğan, Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programında kırmızı etle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

EN KALİTELİ VE UCUZ GIDA

Türkiye'de devamlı etin pahalı olması gündemde tutulduğunu kaydeden Doğan, ''Halbuki etin maliyetlerine göre Türkiye'de en kaliteli ve ucuz gıda et. Böyle söyleyince belki bana gülebilirler. Şu anda et fiyatlarıyla ilgili konuşurken hazır tüketimle ilgili ciddi artışı göz önünde bulundurmamız gerekli. Bugün restorantlarda yenilen etin hesabı yapıldığı zaman, kilo başına 250 lira düşüyor. Bir porsiyon döneri kilo bazına vurduğumuz zaman 250 liradan yiyoruz. 40 lira bugün çok pahalı değil, vatandaş lokantalarda 250 lira verene kadar bir kilo eti evine alıp çoluk çocuğuyla yiyebilir'' dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞMELİ

Yabancı ülkelere kıyasla etin pahalı zannedildiğini söyleyen Doğan, ''Amerika ve Avrupa gibi ülkelerdeki destekler bizim çiftçimize de yapılırsa, biz de o fiyatlarda et tüketebiliriz. Ancak şu anda üretim maliyetlerine göre, et fiyatlarının bunun altına düşmesi mümkün değil. Bu üretimi bırakmamız demektir. Fiyat politikasının bozulması üreticiyi zarara uğratır ve üretim yapamaz duruma gelir. Geçtiğimiz günlerde Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, üretimi arttırarak et fiyatlarının düşmesini hedeflediklerini söyledi. Elbette üretim arttıkça fiyat da düşer ama öncelikle fiyat düşürmek için önce girdi maliyetlerinin düşürmesi lazım. Biz taşıma suyla değirmen döndürmeyiz. Bakanlığımız tarıma yön verirken, kesinlikle sanayicilerle değil kendi üreticisiyle birlikte yön vermeli. Yoksa sanayicinin kar ve zararına göre yön vermeye çalışırsa, hayvancılığımızı da o üç beş kişinin eline vermiş olur bu da bizi tarımda uçuruma götürür'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU





SIRADAKİ HABER
}