10 Eylül Pazar günü saat 20:30'da Şükran Mahallesi Sırçalı Medrese karşısında düzenleyecekleri Miras adlı görsel şölene tüm Konyalıları davet eden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkı ve destekleriyle hazırladığımız programda, 600 metrekare sahnede, 500 metrekare dev ekranda, 3D video mapping şovları, koreografik dans gösterileri, drama ve sahne sanatlarının buluştuğu multidisipliner formatla; Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişlerinin anlatımıyla başlayan, Konya, Meram ve kentsel dönüşüm yapılacak olan bölgedeki pek çok anlam ve eserler, geleneğimizdeki anlamlarla buluşturularak bazen bir dervişin dilinden bir emanet, kimi zaman bir sultandan miras edilmiş ve farklı sahne ve dijital sanat modelleri ve yöntemleri kullanılarak yaklaşık 60 dakikalık performans hazırlandı. Geçmişi ihya ile geleceği inşa için çıkılan bu yolda, Konya'nın 1000 yıllık tarihini izlemeye tüm halkımız davetlidir' dedi.

'Büyük medeniyetimiz gün yüzüne çıkacak'
Proje hakkında bilgi veren Başkan Toru, 'Miras'ın araştırma ve metin yazım dönemlerinde Konya ve İstanbul'da konunun uzmanlarıyla etütler yapılarak karakterler ve olayların tarihsel gerçeklikle uyumuna dikkat edilerek, alplerin atının terkisinde taşıdığı güzelliklerin, medeniyetimizin ve şehirlerimizin inşasındaki nüvesinden başlayan ve bu topraklarda, şu an kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütüldüğü bu sokaklardaki yaşanmışlıklarından bize kalan ve bizim de geleceğe taşıyacağımız, medeniyetimizin eşsiz mirasından kodları ve çizgileri taşıyan yeni proje kamuoyuna sunulacaktır. Şehrin kalbinde, kullanım ömrünü tamamlamış köhnemiş bölgelerin içinde nerdeyse kaybolmuş büyük medeniyetimizin izlerinin gün yüzüne çıkarılacağı, kentsel dönüşüm uygulamaları açısından yeni bir model oluşturan, yatay mimari ve yoğunluk düşüşleriyle ülkemizde yapılan Kentsel Dönüşüm çalışmalarına örnek gösterilen Dönüşüm Meram projesinin en önemli aşaması olan Sur İçi Şehri İhya projesiyle Meram'ı 2023 ve 2071 vizyonuyla geleceğe hazırlamaktayız. Vazifemizi, 'Şehri, imar ile mamur etmeye memur olmak' olarak tanımlarken, imar etmeyi, sadece fiziki imkan ve şartların iyileştirilmesi olarak değil, tarih ve kültürümüzün referansıyla, şehirlerin ruhunu oluşturan insan merkezli yapılarla ve şehirleşmeyle, Meram'ı yeniden inşa ediyoruz. Gayret ve çalışma bizden, yardım ve himaye Cenab-ı Allah'tan, takdir ve destek aziz milletimizdendir' ifadelerini kullandı.

- Mapping şov gösterileri yapılacak -
Programın yapılacağı bölge; eski yapıların üzerine lazer ışıklandırmayla o binanın yıkılması ve yeni görüntüsü yansıtılarak mapping şov gösterileri eşliğinde görsel şölene ev sahipliği yapacak. Programın sonunda Şükran Mahallesi'nde yapılacak projenin üç boyutlu tasarımlarının gösterileceği bir çalışma yer alacak. Meram Belediyesi, Miras'ın fragmanını #MirasımMeram hashtagiyle sosyal medyadan paylaştı. Filmi kısa sürede çok sayıda izlenme aldı.

Meram’ın “Miras”ı gün yüzüne çıkıyor