Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Medikal Sanayi Kümelenme Derneği üyeleriyle bir araya gelerek sorunları ve sektörün geleceği hakkında görüştü. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir medikal firmasında MEDİKÜM üyeleri ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, medikal sanayinin önünün açılması için her türlü çalışmayı yapacaklarını vurguladı.

YERLİ FİRMALAR ULUSLARARASI PAZARDA ZORLANIYOR

Başkan Yılmaz, yerli firmaların uluslararası pazarda zorlandıklarını bildiğini belirterek, 'Medikal üretim serbest piyasada sadece iç piyasayla rekabet etmiyor uluslararası piyasayla rekabet ediyor. Uluslararası piyasayla rekabet ederken de eşit şartlarda etmiyor. Maalesef uluslararası piyasanın kullandığı hilelerle ve işçiliği, diğer işletme giderlerini azamiye indirecek olan çözümleri kullanarak Türkiye'den ithal ettikleri mamulleri tekrar kendi ürettikleri mallar gibi Türkiye'ye satmalarıyla karşılaşıyoruz. Bu uluslararası ticaretin engellenmesi zor bir hilesidir' diye konuştu.

SAMSUN'UN EKONOMİSİNİ BÜYÜTMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Şehrin ekonomisini büyütmek için çalıştıklarını da söyleyen Başkan Yılmaz, 'Bizim görevlerimizin içinde şehrin ekonomisini büyütmek, şehrin ekonomisine katkı verecek dinamiklerin önlerindeki engelleri kaldırmak, sanayicilerimizi teşvik etmek gibi şeyler var. Tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe Samsun dünyanın 3. kümelenme merkezi. Bizim de tüm derdimiz Türkiye'nin tıbbi cihaz alımında yurt dışına bağımlılığı bitirmek. Farkında mısınız bilmiyorum. Samsun için önemli bir proje hayata geçiyor. 40-45 milyon euroya mal olan bir Lojistik Merkezi yapıyoruz. Buranın yerini belediyemiz temin etti. O zaman ki Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy'un öncülüğünde İl Özel İdaresi ile birlikte bir AB hibesi alarak başladı. Lojistik sanayi bölgesindeki ortaklık kararımızı da yine kent ekonomisine katkı vermek amacıyla aldık' şeklinde konuştu.

MEDİKAL SANAYİYİ HAK ETTİĞİ YERE GETİRECEĞİZ

Son olarak Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile yapılan görüşmeyi hatırlatan Başkan Yılmaz, "Medikal sanayinin önünde bir engel var. Bu konuda en sıcak tepkiyi, en sıcak katkıyı, o zaman başbakan yardımcısı şimdi Milli Savunma Bakanımız olan Nurettin Canikli bey verdi. Bakanımız, 'Sözün bittiği yerdir burası. Yani biz ihracatımızı arttırmak, ithalatımızı azaltmak istiyoruz. Adam diyor ki 'Açın önümü ben ihracat yapayım. İthalatınızı da azaltmış olursunuz. Bana katkı verin' diyenlere gereken katkıyı nasıl vermemiz gerekiyorsa vereceğiz' dedi. Gerekirse kendilerini yeniden ziyaret edeceğim. Sektörümüzü hak ettiği yere getirebilmek adına tüm girişimleri yapmak için daima elimizi taşın altına koyacağız" ifadelerini kullandı.

Toplantıya Başkan Yılmaz ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, Samulaş Genel Müdürü Kadir Gürkan, MEDİKÜM Başkanı Ahmet Aydemir, tıbbi aletler firması sahibi Ahmet Bahadır ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.